Tuinbonen komen nu van het land: dit zijn de lekkerste
Koken & etenWat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week: tuinbonen bij Lindenhoff in Baambrugge.
,,Kijk, dit zijn goeie”, zegt tuinder Cor van den Berg (62), terwijl hij voorovergebogen een plant uit de grond trekt met daaraan een stuk of tien tuinbonen. ,,De peulen zijn groot en dik’’, doceert hij. ,,Maar waar je tijdens het oogsten vooral op moet letten, is of de bonen in de peul ook groot genoeg zijn. Want kijk deze bijvoorbeeld’’ - hij scheurt er één open - ,,die ziet er vanbuiten wel goed uit, maar vanbinnen heeft hij heel kleine boontjes, zie je?’’
We zijn bij de tuinbonenoogst in de Open Tuin van Lindenhoff in Baambrugge, een maatschappelijke werkplaatsboerderij voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komen. Alles wat hier, achter boerderijwinkel Marché, op deze ene hectare grond pal naast de spoorlijn van Abcoude en Breukelen groeit en bloeit, wordt geleverd aan zo’n beetje alle topchefs en (sterren)restaurants in de wijde omgeving en tot over de grens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Koken & eten
Brood bakken met zuurdesem enorm in trek: ‘Ik heb een oor!’
Brood bakken steeg enorm in populariteit toen iedereen aan huis gekluisterd was de afgelopen maanden. Er kwamen veel thuisbakkers bij die aan de slag gingen met zuurdesem. Het mysterieuze goedje heeft inmiddels veel mensen in de greep.
-
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen. -
Koken & eten
Het is nu al suikermaxdag: deze producten voor kinderen bevatten bizar veel suiker
Een feestdag is het allerminst, maar vandaag is het ‘suikermaxdag’. Dat is de dag waarop kinderen tussen de 4 en 8 jaar al genoeg suiker hebben binnengekregen voor het hele jaar, gemeten naar de maatstaven van de Wereldgezondheidsorganisatie.