Volledig scherm
© Getty Images

Uitgekeken op gin&tonic? Deze vijf drankjes zijn ook lekker zomers

Koken & etenElk jaar probeert een andere cocktail de gin-tonic van z’n troon te stoten. Dit jaar gaan de port-tonic en deze vier andere drankjes de strijd aan om gekroond te worden tot cocktailtopper van de zomer. 

Port-tonic

Volledig scherm
© Getty Images

Port was jarenlang een ietwat vergeten aperitiefdrankje, maar staat deze zomer weer bovenaan onze zomerse dranklijst. In combinatie met tonic tover je de Portugese portwijn om tot een absolute cocktailtopper. 

Zo maak je ‘m: 
- 7 cl (of 1/3) witte port
- 15 cl (of 2/3) tonic
- ijsblokjes
- schijfje gember
- takje rozemarijn of een schijfje sinaasappel

Plaats een schijfje gember in een groot wijnglas. Vul het glas met ijsblokjes. Voeg de port toe en vul aan met tonic. Garneer met een takje rozemarijn of een schijfje sinaasappel.

Pompita

Pompita
Volledig scherm
Pompita © rv

Wereldwijd zijn natuurlijk gezoete dranken in opmars. Daarnaast zijn veel mensen dol op mousserende wijnen. Het liefdeskind van deze twee is Pompita, een verfrissende portie bubbels, verkrijgbaar in drie verschillende smaken: Madrid (een witte Macabeowijn met een hint van pompelmoes), Ibiza (roséwijn met watermeloen) en Barcelona (een rode Tempranillo-wijn met bloedsinaasappel).

Negori Spritz

Negroni Spritz
Volledig scherm
Negroni Spritz © Getty Images

Ben je in de stemming voor het sterkere werk, dan is de Negroni Spritz misschien wel iets voor jou. 

Zo maak je ’m

- 30 ml campari
- 30 ml gin
- 60 ml vers sinaasappelsap
- 3 druppels orange bitter
- 2 scheutjes tonic
- 1 schijfje gedroogde sinaasappel

Doe alle ingrediënten, behalve de tonic, in een cocktailshaker. Voeg ijs toe en schud tot de mix gekoeld is. Giet de mix -zonder het ijs- in een cocktailglas over enkele nieuwe blokjes ijs. Voeg de tonic toe. Garneer met een schijfje gedroogde sinaasappel. 

Ibiza Ice Flamingo

Ibiza Ice
Volledig scherm
Ibiza Ice © rv

Ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende naam voor een zomers drankje. Deze sprankelende fruitwijn bevat grapefruitsap en een touch van frambozen. 

Aperol-gin

Aperol-gin
Volledig scherm
Aperol-gin © getty images

Afsluiten doen we met een klapper van formaat. Stond de zomer van 2018 bij jou in het teken van gin-tonic en Aperol Spritz? Dan heb je ongetwijfeld nog wat restjes in huis, waarmee je deze overheerlijke cocktail in elkaar kunt toveren. 

Zo maak je ’m 

- 2 schijfjes komkommer
- 180 ml gin
- 60 ml aperol
- 60 ml limoensap
- 60 ml suikersiroop
- een scheutje bruiswater
- limoen om te garneren

Plet de komkommer onderaan in een cocktailshaker. Voeg aperol, limoensap, gin en suikersiroop toe. Shake tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn. Giet door een zeef in 2 cocktailglazen, over ijs. Voeg bruiswater toe en garneer met een schijfje limoen. 

In de serie zomerdrankjes inspireren we je met verfrissende combinaties in een glas. In deze video; de zomerdrankjes met sinaasappel!