Volledig scherm
© Shutterstock

Unieke kans: leer hoe je de biefstuk van Loetje maakt

Op 21 mei kunnen horecafans voor het eerst een kijkje achter de schermen nemen bij restaurants, hotels en cafés. Tijdens de Nationale Horecadag willen ondernemers veel mensen enthousiast proberen te maken voor werk in de horeca. 

Er staan al 200 bedrijven op de website en er zijn er nog een aantal aan het nadenken over activiteiten, laat initiatiefnemer Lennart Maas weten. Door heel Nederland openen hotels, restaurants en cafés voor de eerste editie van deze Nationale Horecadag de deuren om te laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. ,,We willen een laagdrempelig, leuk evenement zijn voor mensen die willen kijken of horeca iets voor hen is”, aldus de initiatiefnemer.  

Je kunt terecht in restaurantketens als Happy Italy en Loetje, maar er worden ook gratis kookworkshops aangeboden in sterrenrestaurants als die van Ron Blaauw. Daarnaast kun je een kijkje nemen in de bekendste hotels van Amsterdam en grote landgoederen door heel Nederland bezoeken. 

Quote

Je ziet soms dat restau­rants sluiten omdat er een tekort aan personeel is, dat is gewoon zonde

Lennart Maas, Initiatiefnemer Nationale Horecadag

Volgens Maas is er veel interesse: ,,We krijgen al veel aanmeldingen. Het is leuk om te zien dat we veel verschillende mensen aantrekken. Er komen moeders met kinderen die willen ontdekken of de horeca iets voor hen is, maar ook oudere vrouwen die een baantje willen in deze branche maar niet durven te solliciteren. We willen dat iedereen zich welkom voelt om te ontdekken wat we te bieden hebben, het is meer dan alleen dienbladen dragen.”

Feestdag

Volgens Maas is deze dag nodig om horeca beter op de kaart te zetten: ,,Er is krapte op de arbeidsmarkt. Je ziet soms dat restaurants sluiten omdat er een tekort aan personeel is, dat is gewoon zonde.” Het is een dag voor toekomstig personeel. Mensen die geïnteresseerd zijn in werken in deze sector kunnen zo kennismaken met een mogelijke toekomstige werkgever of bepalen in wat voor soort horecagelegenheid zij willen werken. 

De initiatiefnemer laat weten er een soort feestdag van te willen maken. ,,Het wordt een jaarlijks terugkomend evenement en we verwachten dat het steeds meer zal groeien. Er zijn nu al meer dan 200 plekken die meedoen aan deze dag. Dat is voor zo'n eerste jaar veel en we verwachten ook dat andere horecagelegenheden hier bij zullen aansluiten.”