Van 20 glazen wijn per week naar 0: 'Ik slaap beter en ik ben mentaal sterker’
Koken&EtenHalf januari worden de goede voornemens op het gebied van eten en drinken massaal in de ijskast gezet om vervolgens zoet of vet voedsel te bestellen. Ook de drank komt weer op tafel, zo blijkt uit cijfers van een grote bezorgservice. Ervaringsdeskundige Esther ten Hove vermoedt dat mensen met te veel voornemens tegelijk beginnen. ‘Je lichaam draait op routine.’
Delen per e-mail
Veel mensen zijn manmoedig begonnen aan een poging minder of niet meer te drinken, maar sinds een week is het voor veel mensen alweer afgelopen. Bezorgdienst Deliveroo ziet het zelfs in de verkoopcijfers: die laten een dip in alcoholische bestellingen zien in januari. Maar halverwege de maand schiet de alcoholverkoop weer omhoog. Vooral in Den Haag snakt men meer dan elders in Nederland een alcoholische versnapering. Met name een koud biertje gaat er in de regeringsstad makkelijk in.
Routine
Esther ten Hove van het Instagram-account @soberinlife legt uit dat mensen vaak op de helft van de maand aan zichzelf bewezen hebben dat ze hun voornemens kunnen volhouden. ,,Ze vinden het dan genoeg, maar dit is natuurlijk een smoesje”, zegt ze. ,,Het is ook logisch. Je lichaam draait namelijk op routine.” Je hersenen zijn gewend dat je bepaalde dingen doet op bepaalde momenten. Wanneer dit niet gebeurt, vraagt je lichaam er toch om, legt ze uit.
Eén ding tegelijkertijd
,,Teveel goede voornemens tegelijk is voor niemand goed”, zegt Ten Hove. ,,Op Instagram merkte ik dat mensen af begonnen te haken wat betreft hun goede voornemens. Ze namen te veel hooi op hun vork: gezond eten, stoppen met roken, Dry January én sporten.Je kunt je beter op één voornemen focussen. Wanneer je je focust op meerdere dingen tegelijkertijd is het moeilijk om weerstand te bieden.”
Ik heb geen last meer van ups en downs omdat ik me niet meer verdoof.
Wat betreft tijd is januari wel de makkelijkste maand om te beginnen met je goede voornemens, vindt Ten Hove ,,De feestdagen zijn achter de rug, dus voel je niet meer te verplichting om te drinken, roken of veel te eten. Daarnaast is de horeca nu dicht en hoef je niet meer te denken aan de verleiding van alcohol en eten.”
Ten Hove raadt aan om jezelf te belonen wanneer je voornemen geslaagd is. ,,Koop iets wat je écht graag wil: een mooi kledingstuk, die iets te dure smartwatch. Het moet in ieder geval iets zijn dat leuk genoeg is, anders laten mensen het liggen.”
Abrupt stoppen
Jacqueline van Lieshout (46) is auteur van de bestseller Ontwijnen en hielp met haar programma Ontwijnen.nl te stoppen met drinken. In haar nieuwe boek De geest uit de fles geeft ze haar visie op alcohol in de samenleving. Van Lieshout weet hoe het is om in één keer te stoppen met slechte gewoontes. Lange tijd dronk zij 20 glazen wijn per week. ,,Sinds mijn 31ste ben ik al bezig met stoppen met drinken. Dat ging vijf dagen goed, tot het weekend kwam.” Op een gegeven moment was ze er helemaal klaar mee en stopte ze abrupt met drinken. ,,Je moet gewoon een beslissing nemen. Wil je het niet meer? Stop dan”, zegt Van Lieshout. ,,Misschien is het een dooddoener, maar wel waar het op neerkomt.”
Dat het niet makkelijk is, weet Van Lieshout. Je omgeving moedigt het drinken van alcohol aan omdat het wordt geassocieerd met gezelligheid. Terwijl er zo ontzettend veel voordelen zitten aan het stoppen met drinken. ,,Sindsdien slaap ik heerlijk en word ik de volgende ochtend om 7.00 uur energiek wakker. Ook ben ik mentaal sterker: ik heb geen last meer van ups en downs omdat ik me niet meer verdoof.”
De volgende ochtend
,,Per dag beslis ik opnieuw voor mezelf dat ik niet ga drinken. In die 4,5 jaar dat ik gestopt ben heb ik nog nooit gezegd dat ik niet meer ga drinken, dan hoef ik me nooit zorgen te maken om de toekomst”, vertelt de schrijfster. ,,Kom je een avond in de verleiding om wel te drinken, denk dan aan de volgende ochtend. Die is vaak een stuk minder gezellig.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Zo gevaarlijk zijn koekenpannen voor jou, het milieu en de vogels
De Keuringsdienst van Waarde las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Een antiaanbaklaag is gevaarlijker dan je denkt, ook voor het milieu, ontdekten de makers van het tv-programma. -
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd. -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
Met één bericht op LinkedIn verkopen Merijn en Daan 100.000 bitterballen
Met hun bedrijf Risottini zijn Merijn Kok en Daan Klein campagne begonnen om van hun bitterballen af te komen. Vanwege de langdurige sluiting van de horeca lagen er nog 100.000 risotto-bitterballen in de vriezer en om te voorkomen dat ze smaakverlies zouden lijden kon iedereen hun snackjes bestellen. -
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken.
-
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans. -
Koken & eten
Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken. -
PREMIUM
Raymon en Marchiano lanceren eigen jenever: ‘Oubollig? Als opa en oma het drinken, drinkt iedereen het’
Ze gaven zichzelf een jaar de tijd om 1250 flessen te verkopen. Binnen tien dagen waren ze op. De jenever Barak’51 van twee Leerdamse vrienden blijkt niet alleen binnen de Molukse gemeenschap een schot in de roos. ‘Ook bij mensen die zeggen dat ze geen jenever lusten.’