Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Koken & EtenVanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is.
Er zijn al veel boeken over gezond eten, wat miste je?
,,Haalbaarheid, vooral. En smaak. Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker. Zo houd ik ervan als een gerecht een beetje smeuïg is en dat is droog gekookte zilvervliesrijst niet. Dus gebruik ik liever zelfgemaakte bouillon of wat olijfolie. Het was een uitdaging om in dit kookboek minder vet en zout te gebruiken, maar het is wel gelukt. Helemaal zoutloos vind ik trouwens niks. Als je te veel concessies doet aan de smaak, dan kan je wel gezond eten maar houd je het niet vol.”
Je hebt zelf lange tijd een gecompliceerde relatie met eten gehad. Hoe heb je dat veranderd?
,,Ik was heel streng voor mezelf, ik dacht echt dat het helemaal mis zou gaan als ik een hapje tiramisu zou eten. Daarmee ging ik tegen mijn eigen natuur in, want ik houd juist veel van koken, eten en genieten. Pas toen ik leerde relativeren, ging het beter. Daarom zeg ik in mijn boek ook: best gezond is goed genoeg. Ik geloof niet in diëten, ik geloof ook niet in heel streng zijn. Balans, dat werkt beter. Die boodschap is niet nieuw, maar ik heb in mijn boek wel allemaal nieuwe recepturen en smaken verzameld die gezond genoeg zijn en tegelijkertijd lekker. Ik hoop dat als je de recepten ziet, dat je dan denkt: ja, zo wil ik het wel, gezond eten.”
Hartige kaascruesli
bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten bakken.
‘Deze kaascruesli is lekker over alles! Je zou het ook hartige granola kunnen noemen, maar dan klinkt het weer zo hip. Cruesli klinkt schattig en ouderwets. Tot zover mijn niet-relevante interne overwegingen als receptenschrijver. Dit spul zul je vanaf nu standaard in huis hebben. Het knappert heerlijk door een salade, maar ook over een romige puree of soep smaakt het fantastisch.’
Ingrediënten
100 gram havervlokken
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram pecannoten, grof gehakt
30 gram pompoenpitten
50 gram belegen kaas, geraspt
¼ theelepel zout
snuf cayennepeper
1 theelepel karwijzaadjes (komijn kan ook)
1 eiwit
2 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Doe de havervlokken met alle noten, de pompoenpitten, de geraspte kaas en de specerijen in een kom. Klop in een andere kom het eiwit los met een garde. Meng het eiwit en de olijfolie door de droge ingrediënten en zorg dat alles bedekt is met een laagje eiwit en olie.
- Verdeel de cruesli in één laag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in 40 tot 45 minuten krokant en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. Breek in kleinere stukken en bewaar in een weckpot of afsluitbare koelkastdoos.
Tip: varieer naar eigen inzicht met de zaden en noten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zonnebloempitten of sesamzaadjes door mengen, de pecannoten door walnoten vervangen, enzovoort.
Tips en trucs voor in de keuken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Franse plaattaart
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Wat Eten We Vandaag: Citroen-witte chocolade kwarktaart bites
Deze knapperige bites hebben een frisse, eiwitrijke binnenkant en een zoete topping van witte chocolade. Eet ze als toetje, neem ze mee tijdens de picknick of eet ze lekker als snack. Je kunt ze vergelijken met mini cheesecakes. -
PREMIUMKoken & Eten
Zeven diëten getest op hun werking: ‘Dit is de meest onzinnige van allemaal’
Televisiemaker Teun van de Keuken volgde zeven diëten om te kijken welke het best werkte. ‘De meest mysterieuze was wel goed voor mijn humeur.’ -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
PREMIUM
Deze 13 keukenhulpjes zijn onmisbaar in je keuken
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Rabarber compote
Rabarber is zurig en aards van smaak. Met de toevoeging van sinaasappel en kardemom wordt de smaak zoeter en frisser. Compote is een heerlijke toevoeging om door de yoghurt te roeren of om in gebak of op brood te gebruiken.