Vega-slager begint een restaurant
Onder de naam Vegetarische Slager bouwde Jaap Korteweg (55) vanaf 2010 een imperium op rond 'vegetarisch vlees'. Op 1 april opent hij in Den Haag zijn eerste restaurant, maar gisteren gaf Korteweg alvast een voorproefje.
Met een beetje wrikken en trekken was de 'Y' van de muur verwijderd. Restaurant New York was daarmee ook echt weg. Een creatieve medewerker van de Brabantse ondernemer Jaap Korteweg verving de 'Y' door een 'P'. En daarmee kon gisteren voor één middag in pop-up restaurant 'New Pork' een voorproefje worden gegeven van de nieuwe loot aan de boom van de Vegetarische Slager.
Voor Korteweg is het restaurant een logisch vervolg. ,,Een restaurant is een mogelijkheid om mensen optimaal met je product in aanraking te laten komen. Want de bereiding is nog wel een puntje.'' Hij maakt een vergelijking met een biefstuk. Als die taai is, weet je dat die niet goed bereid is. Te doorbakken. ,,Maar onze vegetarische slagerproducten zijn minder bekend en als het dan verkeerd bereid wordt dan ligt het aan het product. In het restaurant kunnen we het top klaarmaken en de mensen voorlichten. Zo kunnen ze in ieder geval proeven hoe het moet zijn. Dus dat is een mooie volgende stap.''
De opening is gepland op 1 april. De echte naam houdt de ondernemer nog even voor zich. Met de opening van het restaurant gaat de Vegetarische Slager-winkel tegenover het Haagse stadhuis dicht. Het historische pandencluster aan het Spui ondergaat dan een grondige, 2,5 jaar durende renovatie.
Na die verbouwingsperiode is het de bedoeling dat de 'slager' terugkeert, maar dan eerder als eetlocatie dan als winkel. De noodzaak is eenvoudigweg minder geworden. De afgelopen jaren heeft de Vegetarische Slager immers ruim 4.000 verkooppunten verdeeld over vijftien landen weten te vinden voor zijn 'visvrije tonyn', vega-saucijzenbroodjes, 'little willies' en vega-kipworst.
Groei
In de ogen van Jaap Korteweg groeit de vegetarische horeca nu hard in Nederland, ook in Den Haag. Naast het openen van een restaurant wil Korteweg dit najaar nog een ambitie verwezenlijken. Het op de markt brengen van een vegetarische 'roockworst'. Daar is hij al sinds zijn beginperiode mee bezig. De Brabander dacht dat het in een jaar wel voor de bakker zou zijn, maar het bleek stukken lastiger dan hij had verwacht. ,,Het is heel specifiek die smaak van rookworst, die bite en de knak van de darm die er omheen zit. Dat laatste alleen al is moeilijk om dat gelijkend te krijgen als je geen echte darm gebruikt.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Visrolletjes met groene asperges en aardappeltjes
Deze visrolletjes met tomatentapenade zijn een leuke twist op de alledaagse scholfilet. Wij serveren ze met aardappeltjes en asperges uit de airfryer. Probeer ook eens met pesto in plaats van tomatentapenade of vervang de spinazie door basilicum. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
‘Maak de Ninja Turtles veganisten’
De Teenage Mutant Ninja Turtles zouden veganistisch moeten gaan eten. Dat vindt dierenrechtenorganisatie Peta, die een brief geschreven heeft naar de hoogste baas van kinderzender Nickelodeon, Cyma Zarghami. De stoere schildpadden smikkelen graag pizza en dat zou eigenlijk een versie zonder kaas of vlees moeten zijn, vindt Peta.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
IKEA komt met vegetarische hotdog
IKEA komt met een alternatief voor de bekende Zweedse balletjes en worstenbroodjes. Vanaf augustus 2018 is bij het Zweedse woonwarenhuis de 'veggie'-hotdog te krijgen. -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai.