Vergeet de dipsaus en nog 8 geboden om te barbecueën als een echte Argentijn
Koken & etenIn Zuid-Amerika is barbecueën meer dan een maaltijd. Het is een cultuur, een familie-aangelegenheid en een ‘heilig’ fenomeen ineen. Een kijkje in de gauchokeuken: een vorkje prikken op de pampa. Mét de negen geboden voor de echte Argentijnse grillmaster.
Een breedgerande hoed, een poncho om de schouders en aan de riem van zijn broek een opgerolde zweep. Te paard trekt hij in zijn eentje over de pampa, van estancia naar estancia (landgoed), op zoek naar werk: vee hoeden, schaapscheren, paarden beslaan.
Eveneens zwervend over de uitgestrekte graslanden zijn grote kuddes wilde runderen. Het is halverwege de 18de eeuw. De gaucho, zoals deze Zuid-Amerikaanse cowboy heet, staat aan het begin van de Argentijnse grilltraditie. Als hij honger heeft, vangt hij een koe, prikt het vlees aan spiesen en grilt het boven een kuil met houtskool. Gaat het om een heel beest, dan wordt een ijzeren kruis geconstrueerd, waaraan het vlees verticaal roostert: de parilla.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Pizzamaker Tante Fanny roept pizza terug vanwege stukjes metaal in de saus
Pizzamaker Tante Fanny roept de rollen pizzadeeg met potje saus terug omdat er stukjes metaal in kunnen zitten. Het pakketje met deeg en saus is te koop bij tal van supermarkten. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Koken & eten
Mosselen zijn nú betaalbaar (en zo maak je ze extra lekker klaar)
Zin in mosselen? Een pannetje maken is nu betaalbaar, want de supermarkten bieden ze aan voor een paar euro per kilo. Lekker met uien en witte wijn, maar óók heerlijk op zijn Japans of met chorizo erdoorheen. -
PREMIUM
Hippe drank nu ook in biervorm: ‘Limoncello thuis maken? Op Google ga je het recept niet vinden’
Wat begon als een limoncello-experiment in de kelder van zijn restaurant in Voorschoten, is nu een nieuw zomers biertje van Westlands/Haagse makelij. Westlander Mart Kamp heeft met zijn Lemon Spirit de handen ineen geslagen met de Haagse brouwerij Kompaan. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Nasi Goreng
Nasi goreng is een van onze favoriete gerechten uit de Indonesische keuken. Het is net zo gemakkelijk om nasi zelf te maken, dus kant-en-klare pakjes zijn niet nodig. Wij serveren ’m met gerookte spekblokjes. Heb je ander vlees of restjes groente over in de koelkast? Voeg deze gerust toe, nasi goreng is een typisch no-waste recept. Geschikt voor kliekjes dus.