Volledig scherm
Victoria Beckham. © REUTERS

Victoria Beckham drinkt ‘maanwater’ om te detoxen: volstrekte onzin

Koken & etenTijdens een recent verblijf in een chique spa in Hamburg, dronk Victoria Beckham een fles ‘maanwater’ en maakte er een verhaal over op Instagram. Het drankje maakte deel uit van een detoxkuur en zou verschillende voordelen hebben. Maar helaas, die zijn er niet.

‘Maanwater’ klinkt magisch maar het is geen hogere wiskunde. Je kunt het makkelijk zelf maken. Het is namelijk simpelweg water dat een nachtje buiten heeft gestaan tijdens volle maan of de dag daarvoor of erna. Op die manier zou de kracht van de maan geabsorbeerd worden in het water. 

Sommige mensen geloven al eeuwen in de helende krachten van dit maanwater, aangezien de maan veel invloed heeft op het water op aarde. Zo zorgt de zwaartekracht van de maan voor eb en vloed. Je zou extra energie krijgen als je er ’s ochtends een glas van drinkt en het zou ook je huid zachter maken als je er je gezicht mee wast. Daarnaast zou het planten die er triestig bijhangen weer tot leven kunnen brengen.

Victoria Beckham zelf schreef er het volgende over op Instagram: ,,Ik ben hier in Laserhof in Duitsland, en ze hebben me zojuist dit water gegeven, wat blijkbaar speciaal water is. Het wordt gebotteld in München, maar alleen als het volle maan is. Het zou erg gezond zijn en ook geweldig voor de huid. Waar kan ik dit halen als ik hier niet meer ben?”, aldus La Beckham.

Geen bewijs

Wetenschappelijk onderzoek naar ‘maanwater’ is er niet en op de websites van merken die het water verkopen, staat steevast een disclaimer dat de klassieke geneeskunde de positieve effecten ervan niet erkent. Terecht, als je het Cees Renckens van de Verenging tegen Kwakzalverij vraagt. ,,Dit is volstrekte onzin en kwakzalverij. De kuur doet hem denken aan 'watergeneeskunde’, een methode die Sebastian Kneipp gebruikte bij zijn kuren. Wie zo'n kuur deed, baadde onder meer in afwisselend in warm en koud water. 

Sterren die afvalproducten of wondermiddelen aanbevelen, krijgen vaker kritiek. In 2012 kregen de zusjes Kardashian een groep boze New Yorkers op hun nek omdat een dieetpil, waarvoor de dames reclame maakten, niet zou werken. Ook van het selderijsap waarover sterren als Gwyneth Paltrow hoog opgeven, mag je geen wonderen verwachten.

,,De website van de Amerikaanse overheidsorganisatie voor alternatieve geneeskunde NCCIH bespreekt 52 mogelijk werkzame kruidenmiddelen,” zei Renckens toen tegen deze site, ,,maar selderij wordt daarbij niet eens genoemd. Ook in de reguliere medische database Pubmed is niets te vinden over de geneeskrachtige werking van het sap. Dat het zou werken bij chronische ziekten en onbegrepen klachten, daarvoor is dus geen begin bewijs geleverd.”