Vier op de tien snackbars inmiddels van een Chinees
Het oer-Hollandse broodje kroket wordt steeds vaker geserveerd door een Chinees. Het aantal cafetaria’s dat wordt gerund door mensen met een Chinese achtergrond is vertienvoudigd in twintig jaar tijd. In zo’n vier op de tien cafetaria’s in Nederland staat nu een Chinese eigenaar achter de frituurpan.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). Waren er in 1998 nog rond de 200 snackbars in handen van Chinezen, vorig jaar was dat gestegen naar ongeveer 2.000. Het totaal aantal cafetaria’s in diezelfde periode nam af van 5.644 naar 4.869. Het gaat om landelijke cijfers, aantallen per regio worden niet bijgehouden.
Overnamehonger
Vaak zijn de oosterse patatbakkers kinderen van ouders die in het verleden in Nederland een Chinees specialiteitenrestaurant zijn begonnen. ,,De jongere generatie heeft om uiteenlopende redenen weinig interesse om zo’n restaurant over te nemen’’, zegt directeur Liping Lin van de VCHO. ,,Zo is de investering in een cafetaria minder hoog en hoef je ook geen specialistische koks te zoeken, wat voor Chinese restaurants steeds moeilijker is.’’
Toen de ‘patatchinezen’ hun intrede deden medio jaren 90, werd getwijfeld of zij hun plek konden veroveren in de oer-Hollandse snackbarwereld van patatje met en frikandel speciaal. Inmiddels mag volgens Lin geconcludeerd worden dat dit is gelukt. ,,De Chinese cafetaria’s zijn vaak goed draaiende zaken die er netjes uitzien en waar de kwaliteit van het voedsel goed is’’, zegt ze. ,,Bovendien moet je in een cafetaria snel werken en serveren, en dát zijn Chinezen natuurlijk gewend vanuit hun traditionele werk in de afhaalchinees.’’
Zin gekregen in een snackje uit het vet? Hier zie je hoe je gefrituurde artisjokken met kruidenmayonaise maakt:
Verder in het nieuws
-
Wat Eten We Vandaag: Milkshake & chocolate chip cookies
Morgen begint de werkweek alweer, maar gelukkig kun je vandaag nog even genieten van het weekend. Dat gaat een stuk gemakkelijker met deze milkshake en chocolate chip cookies. -
Koken & Eten Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten. -
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde pita’s met homemade vegaballetjes
Het is weekend en dus heb je de tijd om uit te pakken. Daarvoor zijn deze gevulde pita’s perfect geschikt voor: je maakt zelf de vegaballetjes en ook de knoflooksaus is zelfgemaakt. Dat wordt smullen! -
Deze bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Italiaanse bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel. -
PREMIUM
Verfijnde spijs én wijn bij Martine in de keuken
Restaurant Avalon Wijn en Spijs in De Steeg heeft niet voor niets wijn voor het woord spijs staan. The place to be voor iedere wijnliefhebber.