Veel mensen trokken er de afgelopen dagen op uit in de natuur. Ook komend weekend verwachten natuurgebieden veel bezoekers.
Volledig scherm
Veel mensen trokken er de afgelopen dagen op uit in de natuur. Ook komend weekend verwachten natuurgebieden veel bezoekers. © Venema Media

Vitamine D nodig als je veel thuiswerkt? In deze gevallen moet je bijslikken

Koken & etenNu veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus krijgt het Voedingscentrum veel vragen binnen over vitamine D. Moet je bijslikken? Of is het voldoende om elke dag even naar buiten te gaan?

Bij het Voedingscentrum komen veel vragen binnen over het slikken van extra vitamine D, meldt de woordvoerder van het kenniscentrum. ,,Vitamine D is van belang voor een goede weerstand. Daarom hebben we op onze site extra informatie geplaatst over dit onderwerp", aldus Jasper de Vries.

Belangrijk is vooral de boodschap voor ouderen. Ook hier de meest kwetsbare groep Nederlanders. Zij kunnen het beste dagelijks extra vitamine D slikken. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om dagelijks minimaal een kwartier naar buiten te gaan. ,,Kan dit niet omdat je ziekteverschijnselen hebt, neem dan een vitamineD-supplement.”

Op de site is verder te lezen dat als je eet volgens de Schijf van Vijf en elke dag 15-30 minuten buiten bent, je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Alleen jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buitenkomen en zwangere vrouwen moeten bijslikken.

En ook hier geldt hetzelfde als voor wc-papier en uien: sla niet teveel in. Het is niet nodig, schrijft het Voedingscentrum, ‘en zo blijft er voldoende aanwezig voor andere mensen die het hard nodig hebben’.