Vomar verandert naam van ‘slankelijnbrood’: het bevat niet minder calorieën dan gewoon brood
Koken & EtenVomar stopt met de verkoop van slankelijnbrood. De supermarktketen doet dit naar aanleiding van berichtgeving in AD. Experts vinden de naam misleidend en suggestief. Het brood bevat weliswaar minder koolhydraten dan regulier brood, maar meer vet en daarmee net zo veel kilocalorieën.
Op verzoek van deze site testte bakker Issa Niemeijer en wetenschapper Guido Camps verschillende soorten koolhydraatverlaagd brood. Alleen Vomar noemt het brood slankelijn, andere supermarkten verkopen dit soort brood als koolhydraatverlaagd.
Niemeijer noemt de naam slankelijnbrood suggestief. ,,Er zitten wel minder koolhydraten in, maar net zo veel calorieën als in gewoon brood.” Camps vindt de benaming ‘slanke lijn’ vanwege de schrikbarende hoeveelheid vet zelfs misleidend. ,,Het brood bevat acht keer meer vet dan regulier brood. Hoe kun je zoiets ‘slanke lijn’ noemen?”
‘Niet per se minder calorieën’
Volgens Vomar bevat koolhydraatverlaagd brood meer eiwitten en vezels, waardoor het meer verzadigt. ,,Daardoor zou je minder snel honger krijgen”, laat een woordvoerder weten. ,,Vandaar de naamstelling slankelijnbrood.” De supermarktketen erkent dat het brood ‘niet per se minder calorieën’ bevat.
,,Om onduidelijkheid bij de klanten weg te nemen hebben wij besloten om de naam van dit artikel aan te passen naar koolhydraatverlaagd brood”, laat de woordvoerder weten. ,,Wij zijn van mening dat dit beter de lading dekt dan de huidige benaming.”
Of koolhydraatverlaagd brood goed is voor de lijn, is nog maar de vraag. Sommigen vallen af door minder koolhydraten te eten, sommigen door minder vet te eten. De enige manier om daar achter te komen is door het te testen. Wel kan koolhydraatverlaagd brood een uitkomst zijn voor wie diabetes heeft en graag brood eet.
De test met koolhydraatarm brood is hier te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMKoken & Eten
Grote winkels bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: waar komen die blikjes toch vandaan?
Ineens poppen ze overal op: plekken waar je spotgoedkope frisdrank van A-merken kunt kopen. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
PREMIUMKoken & Eten
Minder koolhydraten leidt niet bij iedereen tot gewichtsverlies
Lang was vet de boosdoener. Tegenwoordig moeten koolhydraten het ontgelden. Daarom verschijnt het ene na het andere koolhydraatarme kookboek. Maar is koolhydraatarm eten écht gezonder? -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.