Waar kun je je eieren beter bewaren: in of buiten de koelkast?
Koken & etenHet is je vast al eens opgevallen: in de supermarkt staan eieren meestal gewoon in de schappen en buiten de koeling. Thuis aangekomen zetten we ze vaak toch meteen in de koelkast. Maar waar kun je je eieren nu eigenlijk het best bewaren?
Je eieren in de koelkast bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers. De koude zorgt ervoor dat je de eieren langer kunt bewaren.
In Amerika gaan ze zelfs nog een stapje verder: daar zeggen veel organisaties dat je je eieren zelfs beter weg kunt gooien als ze langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan.
Eieren buiten de koelkast bewaren?
Dat klopt volgens de Britse krant The Daily Mail niet helemaal. Zij namen de proef op de som om na te gaan of eieren daadwerkelijk slechter worden als je ze niet in de koelkast bewaart. Daarvoor stuurden ze twee dozen eieren naar een voedingslaboratorium. Daar werden de doosjes twee weken bewaard, eentje op kamertemperatuur en de andere in de koelkast. De eieren werden tijdens die twee weken meerdere keren getest op schadelijke bacteriën zoals salmonella, listeria en E.coli.
Wat bleek? Er was geen verschil op te merken tussen de twee doosjes eieren, allemaal waren ze bacterievrij.
Hierom liggen eieren niet in de koeling van de supermarkt
Toch wordt nog altijd aangeraden om eieren in je koelkast te bewaren om het risico zo klein mogelijk te houden. Maar waarom liggen eieren dan vaak toch niet in de koeling van de supermarkt? De schaal van het ei beschermt tegen vuil, vocht én schadelijke bacteriën. Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien.
Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.
Het nadeel aan je eieren in de koelkast bewaren? Koude eieren kunnen je gerechten soms verknoeien. Bepaalde recepten, voornamelijk die met een hoog vetgehalte zoals een lekkere cheesecake, vereisen eieren op kamertemperatuur omdat koude eieren de textuur van je traktatie verpesten. Alleen dan laat je ze dus het best uit de koelkast.
Hoe lang kan je eieren in de koelkast bewaren?
Eieren kan je ongeveer vier weken bewaren in de koelkast. In dit artikel delen we een handige truc waarmee je ontdekt of je eieren nog goed zijn. Verder wordt aangeraden om eieren die je al een tijdje in de koelkast hebt liggen, eerst goed te verhitten. Bereid ze hardgekookt of goed doorbakken, hiermee zorg je ervoor dat eventuele bacteriën dood gaan.
Gekookte eieren bewaren
Ook gekookte eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Ze zijn dan ongeveer 1 week houdbaar. Twijfel je? Door goed te kijken en te ruiken kom je er al snel achter of je iets nog kunt eten.
Poll
Waar bewaar jij je eieren?
-
In de koelkast natuurlijk (62%)
-
Altijd buiten de koelkast (38%)
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 30 augustus 2019.
Hoe voorkom je een koelkast vol producten die niet over de datum zijn? Joost Dijkgraaf van Tubantia zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
Wat Eten We Vandaag: Tomaten uit de oven met tonijn en feta
Gevulde tomaten zijn een leuke variatie op de gevulde courgette of aubergine. De vleestomaten die we gebruiken hebben een volle smaak en zijn ideaal qua formaat om te vullen met je favoriete ingrediënten. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich?
Iedereen drinkt weleens graag een glaasje versgeperst sinaasappelsap, misschien heb jij er op dit moment wel een klaarstaan voor deze zondag. Vaak is fruitsap ook het eerste waar we naar grijpen als we willen afvallen, maar is dat sap wel zo gezond als we denken? Voedingswetenschapper Jana Van Stappen van de Katholieke Universiteit in Leuven legt uit.
-
Koken & eten
Sluit je maaltijd af met thee en andere tips van diëtist om aandachtiger te eten
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Griekse quesadilla’s met muntyoghurt
Quesadilla’s zijn een populair gerecht uit de Mexicaanse keuken. De quesadilla’s in dit gerecht geven we een Grieks tintje door de Kalamata olijven en feta. Een heerlijke variatie. -
Koken & eten
Zo houd je je fruit en groente langer vers
Horen tomaten nou wel of niet in de groentelade van je koelkast? En hoe bewaar je fruit het best? Met deze tips blijven je groenten en fruit smakelijker én frisser.