Waarom de ene avocado keihard is en de volgende bruine pulp
VideoHet is elke keer weer een verrassing: de ene keer is je avocado zo hard dat je er een ruit mee in kunt gooien, de andere keer is hij zo rijp dat je vooral bruine pulp aantreft. De voedselliefhebbende YouTubers van Foodbusters gingen op zoek naar het geheim van de perfecte avocado.
Delen per e-mail
Om dit ‘mysterie’ op te lossen, moeten we eerst leren hoe de bloei van de avocado werkt, zegt Eelke Westra van de Universiteit Wageningen. Hij is avocadoliefhebber én -onderzoeker. ,,We zijn gewend aan appels: die bomen bloeien zo'n week of twee en dan is het mooie er wel af. Bij een avocado duurt dat veel langer.”
De populaire vrucht komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar ze in trosjes van twee aan een boom groeien. Vanwege de vorm en de tweelingen die ze vormen werden ze lokaal ahuacatl genoemd, oftewel testikels.
Het bijzondere is: de boom bloeit wel drie à vier maanden. Daarin schuilt het lastige van de avocado, aldus Foodbusters, een YouTube-duo dat misverstanden en prangende vragen over eten en drinken uitzoekt. Normaal gesproken is fruit van een boom als je het oogst allemaal ongeveer even oud, maar bij avocado's ligt dat anders, ook al zijn ze tegelijkertijd geplukt.
In landen waar de avocado's vandaan komen, weet iedereen dat. ,,In Mexico kopen ze een zak met avocado's”, vertelt Westra. ,,En als ze een avocado willen eten, dan gaan ze door die zak en kijken ze... nou, deze moet nog even, deze mwah. Deze neem ik. En dan laten ze de rest liggen.”
Nederlanders zijn iets veeleisender. Die willen dat de avocado die ze vandaag kopen meteen te eten is. Lastig, maar misschien valt dat probleem wel op te lossen, dacht een Nederlands bedrijf dat de vrucht kweekt. ,,De avocado's worden elke dag gemonitord”, vertelt Aldwin Roos van Nature's Pride. ,,We bootsen het klimaat na van het land van herkomst en houden de luchtvochtigheid in de gaten.” Zo versnelt of vertraagt de onderneming het proces van rijping.
Toch is het bij de supermarkt nog gokken. Tref je exemplaren die net zijn geleverd? Of liggen ze er al vier dagen? De oplossing is simpel, volgens Foodbusters: koop meerdere exemplaren, dan is er altijd wel eentje goed als je er zin in hebt. Verder: koop geen ‘sloopkogels’, maar avocado’s die net iets beter zijn gerijpt.
De volgende stap is natuurlijk zorgen dat je hem (zonder een avocadohand op te lopen) opensnijdt. Hoe je dat doet, zie je hieronder. Daaronder zie je nog een truc om ze vervolgens goed te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Bizar: restaurant biedt maaltijden uit het vliegtuig aan
Luchtvaartmaatschappij AirAsia meent zulk lekker Aziatisch eten aan boord van haar vliegtuigen te serveren, dat ze restaurants opent die gerechten aanbiedt die zijn gebaseerd op de vliegtuigmaaltijden. -
PREMIUMKoken & eten
Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel cheesecake glaasjes met mango
Dit lekkere toetje zet je snel op tafel. Ideaal als je zin hebt in iets lekkers, maar ook handig als je eters krijgt. Je kunt dit toetje namelijk heel goed voorbereiden. Na het hoofdgerecht pak je hem zo uit de koelkast, ready to eat! -
PREMIUM
Borrelhap met echte pieperwijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Een bezoekje van een bakgrage foodblogger maakt mevrouw Hamersma wat onzeker, maar meneer Hamersma heeft nergens last van. -
Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon
De ‘gemiddelde Nederlander’ eet aan tafel, kookt meestal zelf en kijkt geen televisie en laat de telefoon voor wat hij is tijdens het avondeten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend mensen. Een kwart van de ondervraagden kijkt televisie tijdens het avondeten, twee procent checkt naar eigen zeggen sociale media.
-
Koken&Eten
Van 20 glazen wijn per week naar 0: 'Ik slaap beter en ik ben mentaal sterker’
Half januari worden de goede voornemens op het gebied van eten en drinken massaal in de ijskast gezet om vervolgens zoet of vet voedsel te bestellen. Ook de drank komt weer op tafel, zo blijkt uit cijfers van een grote bezorgservice. Ervaringsdeskundige Esther ten Hove vermoedt dat mensen met te veel voornemens tegelijk beginnen. ‘Je lichaam draait op routine.’ -
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views.