Waarom de ene avocado keihard is en de volgende bruine pulp
VideoHet is elke keer weer een verrassing: de ene keer is je avocado zo hard dat je er een ruit mee in kunt gooien, de andere keer is hij zo rijp dat je vooral bruine pulp aantreft. De voedselliefhebbende YouTubers van Foodbusters gingen op zoek naar het geheim van de perfecte avocado.
Delen per e-mail
Om dit ‘mysterie’ op te lossen, moeten we eerst leren hoe de bloei van de avocado werkt, zegt Eelke Westra van de Universiteit Wageningen. Hij is avocadoliefhebber én -onderzoeker. ,,We zijn gewend aan appels: die bomen bloeien zo'n week of twee en dan is het mooie er wel af. Bij een avocado duurt dat veel langer.”
De populaire vrucht komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar ze in trosjes van twee aan een boom groeien. Vanwege de vorm en de tweelingen die ze vormen werden ze lokaal ahuacatl genoemd, oftewel testikels.
Het bijzondere is: de boom bloeit wel drie à vier maanden. Daarin schuilt het lastige van de avocado, aldus Foodbusters, een YouTube-duo dat misverstanden en prangende vragen over eten en drinken uitzoekt. Normaal gesproken is fruit van een boom als je het oogst allemaal ongeveer even oud, maar bij avocado's ligt dat anders, ook al zijn ze tegelijkertijd geplukt.
In landen waar de avocado's vandaan komen, weet iedereen dat. ,,In Mexico kopen ze een zak met avocado's”, vertelt Westra. ,,En als ze een avocado willen eten, dan gaan ze door die zak en kijken ze... nou, deze moet nog even, deze mwah. Deze neem ik. En dan laten ze de rest liggen.”
Nederlanders zijn iets veeleisender. Die willen dat de avocado die ze vandaag kopen meteen te eten is. Lastig, maar misschien valt dat probleem wel op te lossen, dacht een Nederlands bedrijf dat de vrucht kweekt. ,,De avocado's worden elke dag gemonitord”, vertelt Aldwin Roos van Nature's Pride. ,,We bootsen het klimaat na van het land van herkomst en houden de luchtvochtigheid in de gaten.” Zo versnelt of vertraagt de onderneming het proces van rijping.
Toch is het bij de supermarkt nog gokken. Tref je exemplaren die net zijn geleverd? Of liggen ze er al vier dagen? De oplossing is simpel, volgens Foodbusters: koop meerdere exemplaren, dan is er altijd wel eentje goed als je er zin in hebt. Verder: koop geen ‘sloopkogels’, maar avocado’s die net iets beter zijn gerijpt.
De volgende stap is natuurlijk zorgen dat je hem (zonder een avocadohand op te lopen) opensnijdt. Hoe je dat doet, zie je hieronder. Daaronder zie je nog een truc om ze vervolgens goed te houden.
Verder in het nieuws
-
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner. -
Koken & eten Deze 5 topapparaten besparen je veel werk in de keuken
Heb je flink wat etentjes gepland voor het einde van het jaar en sta je erop om dan zelf veel te koken en bakken? Leuk, maar wel arbeidsintensief. Met dank aan deze ‘keukenrobots’ bespaar je jezelf veel werk. -
Wat Eten We Vandaag: Pasteitjes met kipragout
Dé ingrediënten voor deze klassieke ragout zijn malse kippenpoten en saus van boter, bloem en bouillon. En omdat het kerst is: ook slagroom. Dat maakt ’m extra lekker. -
PREMIUM
Slager Arend pleit voor minder vlees: ‘Ik eet drie keer per week vegetarisch’
Arend ten Wolde (33) is slager, maar pleit toch voor minder vlees op het menu. Zelf eet hij drie keer per week vegetarisch. ‘Er moet iets veranderen.’
-
Koken & eten Dit zijn de beste bakboeken van 2019 (volgens de experts)
Er kwamen dit jaar genoeg nieuwe bakboeken uit, maar welke zijn echt de moeite van het kopen waard? Experts en andere veelbakkers vertellen over hun favorieten van 2019. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de favoriete gerechten van Charles Dickens
Voor velen is december de maand waarin Dickens, auteur van het beroemde A Christmas Carol, herleeft. Josephine Leeuwenhoek maakte een boek met recepten en anekdotes op basis van het werk van Charles Dickens. -
Koken & Eten Brein obese kinderen werkt hen tegen bij verleidingen
Kinderen met een te hoge BMI hebben een dunnere prefrontale contex. Dat blijkt een nieuwe studie van de universiteit van Vermont. Daardoor zouden ze het moeilijker hebben om gezonde keuzes te maken dan kinderen met een normaal gewicht.