Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom je in de winter meer calorieën verbrandt met sporten

Veel  mensen gebruiken het koude weer soms als excuus om binnen (of helemaal niet) te sporten, maar volgens recent onderzoek blijkt dat het toch de moeite loont om de kou te trotseren. Je zou er meer calorieën mee verbranden. Al ga je maar wandelen.

Voor je huid, auto en gas- en elektriciteitsrekening is het misschien beter dat het nog niet gevroren heeft, maar je lijn heeft wél baat bij vriestemperaturen.

Zo toont een studie aan de Universiteit van Albany in New York aan dat mensen die wandelen in temperaturen onder het vriespunt (denk aan - 10 à - 5 °C) meer calorieën verbranden dan degenen die wandelen bij een aangename 10 °C.

Dat komt omdat je lichaam bij koude temperaturen harder moet werken om warm te blijven en je dus ook meer calorieën verbrandt.

Er bleken verschillen te zijn tussen mannen en vrouwen. Het onderzoek liet zien dat een groot deel van de vrouwen gewicht verloor terwijl ze spiermassa opbouwden. Dat gebeurde niet bij hun mannelijke compagnons.

Volgens oncoloog en medeauteur van het onderzoek Cara Ocobock komt dat omdat vrouwen beter gewapend zijn tegen de kou omdat ze gemiddeld meer lichaamsvet hebben en dat vet kunnen gebruiken als brandstof voor hun activiteit.

Als het kouder wordt, is dit broertje van de erwtensoep heerlijk: