Waarom je noten en zaden veel moet afwisselen in je maaltijden
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker en leuker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: wat noten en zaden aan je gerechten kunnen toevoegen.
Ramon Beuk is fan van noten. ,,Afgelopen zaterdag schreef ik in mijn rubriek Komt een kok bij de dokter op deze site dat noten en zaden cholesterolverlagend werken en hart- en vaatziekten helpen indammen. Een dagelijks klein handje noten en zaden is goed voor de gezondheid dus een aanrader.”
Vandaag wil Beuk laten zien hoe je op een handige manier meer met noten en zaden kunt doen. In zijn boek Wayooh! geeft hij meer details. Met dit boek wil hij eten koken voor iedereen toegankelijker en begrijpelijker te maken. ,,Naast dat noten gezond zijn, geven ze je een langer verzadigd gevoel. Daardoor heb je dus minder snel honger en zul je over het algemeen ook minder eten. Dus zijn ze ook nog eens super vriendelijk voor ons gewicht.”
Noten bestaan voornamelijk uit vet, en dan vooral uit de goede, onverzadigde ‘omega-3-vetzuren’. ,,Die heb je nodig in je dagelijkse voeding. Het is belangrijk dat je juist deze gezonde vetten binnen krijgt.” Naast gezonde vetten bevatten noten veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E. ,,Vooral voor vegetariërs zijn ze een aanrader omdat ze in combinatie met peulen melk en eieren een perfecte vleesvervanger zijn.”
Om gezondheidsredenen is het aan te raden veel af te wisselen tussen de diverse noot- en zaadsoorten, aldus Beuk. Elke noot en elke zaad heeft zijn eigen eigenschappen en bevat elk andere vitaminen en mineralen. Dan wel ongebrand en zonder extra smaakversterkers. ,,Maar als liefhebber van ‘smaak’ gaat mijn voorkeur toch uit naar gebrande of geroosterde noten en zaden. Hierbij komen mooie aroma’s vrij en krijgen noten en zaden een bijzonder eigen karakter wat niet met ongebrand te vergelijken is. Ik ben dan wel voorstander van zelf roosteren of branden en extra smaak geven. Dan eet je namelijk wat je zelf toevoegt om de smaak te optimaliseren.”
Wil je meer smaak geven aan gerechten door toevoeging van noten en zaden, rooster ze dan eerst. Hoe? Bekijk de video voor wat handige tips.
Nadeel voor de liefhebbers van gezond is dat er minder vitamines en mineralen achter blijven na het roosteren dan bij de ongebrande rauwe varianten. Maar dat maakt geroosterd noten en zaden nu ook weer niet ongezond volgens de kok. ,,Koop geen bewerkte noten in mooie en opvallende verpakkingen. Die zijn meestal onnodig duurder omdat simpelweg de verpakking en elke handelingen of bewerking geld kost. En die bewerkingen kun je het beste zelf toepassen.”
Om aan je dagelijkse doses noten te komen laat je ze simpelweg elk moment van de dag in je maaltijd terugkomen, vindt Beuk. ,,Hak ze fijn en strooi ze over ontbijt, salades en soepen tussen de middag, en natuurlijk over je avondmaal. Zelf ben ik fan van walnoten hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten en amandelen. Qua zaden is het altijd smakelijk koken met zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad. En natuurlijk zijn er nog de populaire chiazaad en lijnzaad. Eet ze voor de gezondheid rauw.”
Meer handige tips van Ramon Beuk over koken, vind je hieronder. In het boek Wayooh! deelt Beuk nog meer kennis en trucs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
Komt een kok bij de dokter
Om van dat buikje af te komen heb je drie dingen nodig: rust, beweging en de juiste voeding
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Deze week: eten voor een strakke buik. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Wat Eten We Vandaag: Slawraps met pulled chicken en zure room
Gezond eten hoeft zeker niet teleurstellend te zijn, probeer bijvoorbeeld eens deze sla wraps met pulled chicken. Een koolhydraatarme maaltijd met veel groenten.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft?