Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Koken & EtenHet is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden.
De van oorsprong Israëlische Guy Moss is eigenaar van hummusrestaurant Sir Hummus in Amsterdam en windt er geen doekjes om. ,,Wat ik van de hummus in de supermarkten vind? Ik vergelijk mezelf met een Italiaan die naar de bevroren pizza in de supermarkt kijkt. Het is oké voor af en toe, maar het is niet te vergelijken met de verse pizza’s bij een goede pizzeria.”
Het grootste verschil is volgens Moss de toevoeging van allerlei ingrediënten, zoals conserveermiddelen en chemische smaakstoffen. Daardoor is supermarkthummus soms wel wekenlang houdbaar, terwijl traditionele hummus slechts een paar dagen goed blijft. Een goede reden om naar aanleiding van Internationale Hummusdag op 13 mei aandacht te besteden aan de échte.
Moss: ,,Traditionele hummus heeft maar vier ingrediënten: kikkererwten, tahin, citroensap en zout. Mensen zijn gewend geraakt aan een sterke hummussmaak door alle additieven, maar traditionele hummus smaakt helemaal niet zo sterk. Het gaat om de kikkererwten en tahin, een subtiele smaak, niet te agressief en niet te veel knoflook.”
In authentieke hummus zit geen olie
Traditionele hummus bevat minimaal 70 procent kikkererwten en ongeveer 15 procent tahin. Een blik op de etiketten van supermarkthummus leert ons dat bijna geen variant in de supermarkt die percentages haalt.
Ook zit er in authentieke hummus geen olijfolie, maar schenk je het na afloop rijkelijk over de spread heen, zodat je de smaak van de olie beter proeft. In supermarkthummus is de olie al vermengd, om het smeuïger te maken en uitdroging te voorkomen. Daarbij wordt er vaak een goedkopere olie gebruikt, zoals zonnebloem- of raapzaadolie.
Hummus bevat ijzer en vitamine B
Hummus staat bekend als gezond broodbeleg en een gezonde variant op dipsaus. Klopt dat imago? Deels, zegt diëtiste Berdien van Wezel. ,,Hummus bevat ijzer en vitamine B, wat in het meeste andere broodbeleg niet zit.” Ook bevatten kikkererwten relatief veel eiwitten en vezels. ,,Maar de kant-en-klare hummus is ook heel calorierijk, en het bevat erg veel verzadigd vet en zout. Dat is niet zo gunstig voor je nieren”, vervolgt Van Wezel.
Bij sommige smaakjes wordt daarnaast suiker toegevoegd. ,,Hummus is dus op zich een gezond broodbeleg, maar wees spaarzaam met de kant-en-klare varianten.” Hummus uit de supermarkt staat dan ook niet in de Schijf van Vijf. De zelfgemaakte variant volgens traditioneel recept wél.
Investeer in goede tahin, eentje die niet te bitter smaakt. Er zijn geweldige Libanese, Israëlische en Syrische tahins
Zo maak je hummus volgens traditioneel recept
Maar hoe maak je die traditionele hummus dan? De gouden tip van hummusexpert Moss: ,,Koop gedroogde kikkererwten van goede kwaliteit, laat ze een nachtje weken en kook ze vervolgens om ze zachter te maken. Dat is hoe wij het in het restaurant ook doen.”
Het heeft niet zijn voorkeur, maar als je weinig tijd hebt kun je ook kikkererwten uit blik gebruiken. ,,Maar kook die even kort, zodat ze zachter worden.” Bakpoeder toevoegen tijdens het koken kan helpen om de kikkererwten nog zachter te maken. ,,En investeer in goede tahin, eentje die niet te bitter smaakt. Er zijn geweldige Libanese, Israëlische en Syrische tahins die je lokaal kunt kopen”, tipt Moss.
Verder voeg je alleen wat citroensap en eventueel een klein snufje zout toe. Garneer je authentieke hummusgerecht ten slotte met olijfolie en (verse) koriander, peterselie en/of een snufje paprikapoeder.
Zelf hummus maken: in onderstaande video krijg je stap voor stap te zien hoe je dat doet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMKoken & Eten
Boterham met kaas beu? Neem eens iets anders mee als lunch
Het normale werk- en schoolleven is voor de meeste mensen hervat. Dat betekent ook dat we weer onze lunch meenemen. Zes handige en creatieve ideeën van Brenda Hoff en het Voedingscentrum. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
Koken en Eten
Hummus uit de supermarkt lijkt vaak amper op echte: ‘De makers halen fratsen uit’
De hummus die veel Nederlanders op hun brood smeren lijkt maar weinig op de versie die in het Midden-Oosten bekend is. Bovendien zijn lang niet alle soorten even gezond, zo blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.