Jacob Jan en Kim.
Volledig scherm
Jacob Jan en Kim. © Marco Hofsté

Waarom restaurant De Leest met drie Michelinsterren ermee stopt

Weer een sterrenrestaurant dat ermee stopt. Restaurant De Leest in Vaassen gaat dicht, zo maakten eigenaren Jacob Jan Boerma en Kim Veldman vanochtend bekend. Nog voor het einde van dit jaar sluit het driesterrenrestaurant haar deuren. 

‘Het sluiten van De Leest, betekent zeker niet stilzitten, schrijven ze in een persbericht. ‘Integendeel, het geeft ons de vrijheid en mogelijkheid om andere concepten te gaan doen, waarvan we begin volgend jaar onze eerste nieuwe formule in Amsterdam zullen openen’.

Amsterdam

‘Wij zijn toe aan nieuwe culinaire uitdagingen', vervolgen ze. ‘Wij willen onze kennis en expertise graag inzetten om een andere weg in te slaan en wij willen ook vooral meer tijd aan onze jonge zoon Senne besteden. Het sluiten van de Leest geeft ons de vrijheid hiervoor, en tevens om andere concepten te gaan creëren. Begin 2020 opent dan ook ons eerste concept restaurant in Amsterdam. Ook zullen wij internationaal onze vleugels gaan uitslaan’.

Historie

Restaurant De Leest opende zijn deuren in de zomer van 2002 en behaalde binnen 5 maanden de eerste Michelinster, een tweede Michelinster volgde in 2007 en uiteindelijk de grote Internationale erkenning: een derde Michelinster volgde eind 2013! Tevens behoorde de Leest in al die jaren tot de top in de landelijke en Internationale gidsen. De Leest is een van de 123 restaurants in de wereld met 3 Michelinsterren.

Jacob Jan, Kim en hun zoontje Senne.
Volledig scherm
Jacob Jan, Kim en hun zoontje Senne. © Marco Hofsté

Het gebeurt vaker dat een kok zijn sterren ‘teruggeeft’. Vlaming Bart Desmidt stopt eind dit jaar met zijn tweesterrenzaak en gaat voor een kleinschalig restaurant met vaste menu’s, een open keuken en ruimte voor tien gasten.

En  Sébastien Bras, een top-chef uit Frankrijk leverde in 2017 zijn drie sterren in. Met liefde en plezier want de druk werd hem te groot. Vorig jaar oktober kondigde ook de Nederlandse top-chef Jan Gaastra van Koriander in Drachten aan af te willen van zijn Michelinster. In onderstaande video vertelde hij toen waarom hij dit deed.