Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Koken & EtenDierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector.
Voor de jaarlijkse verkiezing van het meest verhullende woord waren meer termen in de race. Naast strippen, dat als winnaar uit de bus kwam, waren dat couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval. Ruim 12.000 mensen hebben volgens de organisatie hun stem uitgebracht. Vicevoorzitter Anne Hilhorst laat weten dat ‘deze woorden geen recht doen aan het lijden dat erachter schuilgaat’.
Strippen = opensnijden
‘Strippen’ houdt volgens Wakker Dier vaak in dat vissen levend en zonder verdoving opengesneden worden om de organen en het bloed te verwijderen. Hilhorst wijst erop dat allang vaststaat dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met vis omgaan is volgens haar ‘domweg barbaars’.
Couperen = afbranden en bedwelmen = vergassen
Op nummer twee en drie staan de termen couperen en bedwelmen. Couperen houdt in dat jaarlijks miljoenen varkensstaartjes afgebrand worden, aldus de dierenorganisatie. Aan het eind van hun leven worden deze dieren vaak afgevoerd naar de ‘bedwelmingsruimte’ van een slachterij. De varkens worden daar verdoofd met bijtend CO2-gas, zo meldt Wakker Dier, waardoor ze hun laatste minuten doorbrengen in pijn en paniek.
Scharrelei = schuurei
De term ‘scharrelei’ eindigde op plek vier in de ranglijst. Die naam roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf, maar scharrelkippen komen helemaal niet buiten. En dat is een kwestie van de waarheid verhullen, aldus Hilhorst, die stelt dat de term scharrelei de zaken mooier voorstelt dan ze zijn. In het Engels heet dit soort eieren barn eggs, oftewel schuureieren. Dat zou ook best de Nederlandse naam kunnen worden, vindt Wakker Dier.
Uitval = sterfte
Op de vijfde plaats komt de term ‘uitval’. Dit woord is de normale naam voor sterfte in de stal. Die term doet geen recht aan de harde realiteit, aldus de organisatoren van de verkiezing. Het gaat om dieren die doodgaan door zwakte, ziekte of uitdroging. ‘Vaak met veel pijn en zonder enige medische hulp', aldus Hilhorst.
De verkiezing is in het leven geroepen om het beestje bij de naam te noemen. In 2020 won de term ‘ruimen’ de eufemismeverkiezing. Bij ruimen worden dieren gedood na de uitbraak van een dierziekte zoals bijvoorbeeld vogelgriep.
Het meest omstreden woord van het jaar daarvoor was kraambox. Wat dat is zie je hieronder in de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Koken & Eten
Feit of fabel: zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?
Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens, en voor velen daarvan hoort gezond eten – en meer groenten eten – daarbij. Groenten uit de diepvries zijn een handige oplossing. Zijn die wel even gezond als verse? -
PREMIUM
Ruben opent groot ontbijtrestaurant in Rotterdam: ‘Mensen ontbijten steeds vaker buiten de deur’
Bij zijn toenmalige werkgever kreeg hij geen gehoor toen hij aandrong op een uitgebreide ontbijtkaart. Want daar zou geen markt voor zijn in Rotterdam. Ruben Venema bewees met By Jarmusch het tegendeel. Over twee weken opent hij een nog groter ontbijtrestaurant.Rotterdam -
Wat Eten We Vandaag: Kapucijnerschotel met tuinbonen en quinoa
Een lekker vegetarisch, voedzaam gerecht? Wij hebben het voor je gevonden. De kapucijners spelen de hoofdrol in dit recept. Kapucijners zijn peulvruchten uit de erwtenfamilie en bevatten ontzettend veel voedingsvezels waardoor het een geschikte vervanger is voor vlees. In de zomerperiode kun je kapucijners ook vers verkrijgen, maar voor dit recept gebruiken we voorgekookte kapucijners. Wel zo makkelijk. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Willem-Alexander stond in rij bij restaurant van Willibrord: ‘Bekend of niet, iedereen wachtte aan de bar’
Met zijn bistrot creëerde Willibrord Hosman (79) een ware revolutie. Menig regiogenoot maakte hier voor het eerst kennis met de Franse keuken. En de ideeën voor nieuwe projecten bleven komen. Tot aan zijn overlijden was de bekende oud-restauranthouder en wijnhandelaar een pionier. -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke quiche Lorraine
De Quiche Lorraine is ontstaan in de Franse regio Lotharingen. De hoofdingrediënten zijn room, eieren en spek. Leuk weetje: de naastgelegen regio Elzas heeft als typisch streekgerecht de flammkuchen, waarbij spek ook een van de belangrijkste ingrediënten is. Voor de quiche kun je zelf deeg maken, maar ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.