Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Koken & EtenDierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector.
Voor de jaarlijkse verkiezing van het meest verhullende woord waren meer termen in de race. Naast strippen, dat als winnaar uit de bus kwam, waren dat couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval. Ruim 12.000 mensen hebben volgens de organisatie hun stem uitgebracht. Vicevoorzitter Anne Hilhorst laat weten dat ‘deze woorden geen recht doen aan het lijden dat erachter schuilgaat’.
Strippen = opensnijden
‘Strippen’ houdt volgens Wakker Dier vaak in dat vissen levend en zonder verdoving opengesneden worden om de organen en het bloed te verwijderen. Hilhorst wijst erop dat allang vaststaat dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met vis omgaan is volgens haar ‘domweg barbaars’.
Couperen = afbranden en bedwelmen = vergassen
Op nummer twee en drie staan de termen couperen en bedwelmen. Couperen houdt in dat jaarlijks miljoenen varkensstaartjes afgebrand worden, aldus de dierenorganisatie. Aan het eind van hun leven worden deze dieren vaak afgevoerd naar de ‘bedwelmingsruimte’ van een slachterij. De varkens worden daar verdoofd met bijtend CO2-gas, zo meldt Wakker Dier, waardoor ze hun laatste minuten doorbrengen in pijn en paniek.
Scharrelei = schuurei
De term ‘scharrelei’ eindigde op plek vier in de ranglijst. Die naam roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf, maar scharrelkippen komen helemaal niet buiten. En dat is een kwestie van de waarheid verhullen, aldus Hilhorst, die stelt dat de term scharrelei de zaken mooier voorstelt dan ze zijn. In het Engels heet dit soort eieren barn eggs, oftewel schuureieren. Dat zou ook best de Nederlandse naam kunnen worden, vindt Wakker Dier.
Uitval = sterfte
Op de vijfde plaats komt de term ‘uitval’. Dit woord is de normale naam voor sterfte in de stal. Die term doet geen recht aan de harde realiteit, aldus de organisatoren van de verkiezing. Het gaat om dieren die doodgaan door zwakte, ziekte of uitdroging. ‘Vaak met veel pijn en zonder enige medische hulp', aldus Hilhorst.
De verkiezing is in het leven geroepen om het beestje bij de naam te noemen. In 2020 won de term ‘ruimen’ de eufemismeverkiezing. Bij ruimen worden dieren gedood na de uitbraak van een dierziekte zoals bijvoorbeeld vogelgriep.
Het meest omstreden woord van het jaar daarvoor was kraambox. Wat dat is zie je hieronder in de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
PREMIUMKoken & Eten
Willem-Alexander stond in rij bij restaurant van Willibrord: ‘Bekend of niet, iedereen wachtte aan de bar’
Met zijn bistrot creëerde Willibrord Hosman (79) een ware revolutie. Menig regiogenoot maakte hier voor het eerst kennis met de Franse keuken. En de ideeën voor nieuwe projecten bleven komen. Tot aan zijn overlijden was de bekende oud-restauranthouder en wijnhandelaar een pionier. -
Koken & Eten
Feit of fabel: zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?
Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens, en voor velen daarvan hoort gezond eten – en meer groenten eten – daarbij. Groenten uit de diepvries zijn een handige oplossing. Zijn die wel even gezond als verse?
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes. -
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten.