Volledig scherm
Koop geen trieste kip, stelt Wakker Dier © Shutterstock

Wakker Dier roept op tot boycot van Albert Heijn-kip

Zolang Albert Heijn zijn kippen geen beter leven gunt, kun je ze beter niet meer kopen. Wakker Dier roept in een nieuwe campagne onomwonden op tot een boycot.

Volledig scherm
Beeld uit de campagnevideo. © Wakker Dier

,,Wij zeggen: skip die kip", vat Anne Hilhorst van Wakker Dier de nieuwe actie samen.

,,We richten ons op consumenten, maar AH heeft ook een grote verantwoordelijkheid: als marktleider verkoopt de supermarkt de meeste kippen. Ze geven kippen minder ruimte dan Aldi of Jumbo. Weliswaar zijn de eisen hetzelfde als die van Plus, maar die keten is geen marktleider. Bovendien doet AH geen enkele moeite om de verkoop te stimuleren van kippen die een beter leven hebben. De goedkope kip wordt extreem vaak gepusht met aanbiedingen.”

Vandaar de agressieve aanval, juist op Albert Heijn. ,,Wij zijn zo ver dat we zeggen: boycot deze kip.” Het gaat niet om een boycot tegen de winkel, benadrukt Hilhorst. ,,Je kunt ook andere kip kopen.”

Consumenten kunnen immers ook kiezen. ,,Realiseer je dat de levensomstandigheden van deze kippen dramatisch zijn: ze zitten met zestien op een vierkante meter. Die situatie hebben we nagebouwd voor de campagne, zodat consumenten kunnen zien hoe dicht ze op elkaar zitten. Met deze hitte kun je je voorstellen dat de temperatuur enorm oploopt. Dat motiveert ons om door te gaan.” Wakker Dier voert al jaren actie tegen de plofkip. Met resultaat.

Voortrekker en voorloper

AH zegt juist vaker andere kippen in de aanbieding te hebben gehad. ,,We hebben nagenoeg elke week een scharrelvariant van kip in de bonus (28 van de 30 weken dit jaar)”, aldus woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. ,,Klanten kunnen dus elke week kiezen voor korting op de Albert Heijn-kip of korting op kip met een Beter Leven Keurmerk.”

Dat zorgt er volgens Aspeslagh voor dat dat de verkoop van kip met een Beter Leven Keurmerk groeit. ,,Zowel in actieperiodes als daarbuiten. Daarmee is Albert Heijn in Nederland de grootste verkoper van biologische kip en scharrelkip.”

Dagje geen vlees? Probeer deze foe yong hai eens met shiitakes en doperwten: