Waterkefir zou weleens tot zomerhit kunnen uitgroeien
Koken & etenFermenteren is weer helemaal hip. Voor eten, maar zeker ook voor dranken. Tel daar de trend van alcoholvrije aperitieven bij op en waterkefir komt bovendrijven. Met waterkefir sla je twee vliegen in één klap: het gefermenteerde drankje wordt geprezen als een gezond en volwassen alternatief voor mierzoete frisdranken én het is handig voor als je de bob bent.
Waterkefir is iets anders dan het zuivelproduct kefir, dat tussen de yoghurt en de skyr in je plaatselijke supermarkt in het koelvak staat. Beide dranken zijn allebei darmvriendelijk, maar ze verschillen meer van elkaar dan de bijna gelijkluidende namen doen vermoeden.
,,Er zijn twee grote verschillen tussen waterkefir en melkkefir”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. ,,Zo is voor melkkefir – zoals de naam al doet vermoeden – melk het hoofdingrediënt. Voor waterkefir wordt, naast water, gebruikgemaakt van vruchten en suiker. Kefirkorrels zetten het fermentatieproces in gang. Die korrels bestaan uit gezonde bacteriën en gistcellen die samenleven. Waterkefirkorrels en melkkefirkorrels verschillen veel van elkaar. Je kunt daarom geen waterkefir maken met melkkefirkorrels of vice versa.”
Mexicaanse fauna in je glas
Waar je rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Even ‘light’ als water is het dus niet
De herkomst van beide gefermenteerde drankjes ligt op geografisch vlak dan ook ver uit elkaar: voor melkkefir is dat het Kaukasusgebergte, terwijl de roots van de waterkefirkorrels in Mexico liggen. Ze komen van nature voor in een specifieke cactus die daar groeit en worden ‘tibi’ genoemd. Andere exotisch klinkende synoniemen zijn Japanse zeekristallen of Californische bijen.
‘Kefir’ betekent dan weer ‘goed gevoel’ in het Turks. Dat klinkt goed. Maar is het ook gezond? ,,Zeker wel”, bevestigt de diëtiste. ,,Dankzij de melkzuurbacteriën zou waterkefir een goede invloed hebben op je darmwerking. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Even ‘light’ als water is het dus niet. Toch blijft het een leuke, frisse dorstlesser die weinig calorieën aanlevert. Als je tenminste trouw het recept volgt, en je drankje niet overdadig zoet maakt. Wie de friszure smaak té vindt, kan verse kruiden of fruit toevoegen als alternatieve smaakmakers. Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is er niet: maar ook voor kefir geldt: overdrijven is nooit goed.”
Het moet een beetje zuur ruiken
Voor Felicity Evans, die een aantal boeken over fermenteren heeft gepubliceerd, is waterkefir haar ‘elixer’. In haar boek Zelf dranken fermenteren dat net is verschenen in het Nederlands schrijft ze zelfs dat haar gezondheid afhankelijk is van deze drank in haar leven. Het was de drank die haar voor het eerst in aanraking bracht met fermenteren. Ze vind het transformeren van de vloeistof - dat zich uit in bubbelen en bruisen - nog steeds spannend. De tips die Evan geeft om te herkennen of je drank klaar is:
Hoe weet je wanneer je waterkefir klaar is om te bottelen?
- ruik: De waterkefir moet een beetje zuur ruiken. Je zult een verandering van zoet suikerwater naar zuur en een beetje scherp opmerken. Je moet duidelijk een brouw- of gistachtige geur kunnen ruiken.
- kijk: De actieve fermentatie is te zien. Er moeten veel bubbels te zien zijn, die enthousiast naar boven komen. Het is prachtig om te zien.
- luister: Er moet een krachtig borrelend, bruisend geluid te horen zijn terwijl de waterkefir fermenteert.
- proef: De smaak zal veranderen van zoet suikerwater naar pittig, een beetje scherp en een beetje zuur. Je moet ook wat bubbels op je tong voelen sprankelen.
Zelf fermenteren?
• Bij deze winkel vind je naast het nodige materiaal ook heel wat handige fermenteertips en -tricks.
Bas Robben is dol op fermenteren. Hij vertelt over zijn favoriete boek Over rot:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Koken & Weten
Zelf yoghurt maken kan in één nachtje: fermenteren maakt je eten lekkerder én gezonder
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 1: melkzuurfermentatie. -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
Koken & Weten
Dit gerecht zou weleens het geheim van hoge leeftijd Japanners kunnen zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: Is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 2: alkalische fermentatie. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren.