Wetenschappers ontdekken waarom chocola zo’n onweerstaanbaar gevoel geeft in je mond
Het onweerstaanbare gevoel van smeltende chocolade in de mond komt volgens onderzoekers door de manier waarop het de tong smeert. Met die wetenschap kunnen vetarme producten worden ontwikkeld die een heel romig gevoel nabootsen, zoals ijs en kaas.
De studie onderzocht het fysieke proces waarbij een stevig blokje chocolade verandert in een gladde emulsie. De onderzoekers ontdekten dat chocolade een vetlaagje afgeeft dat de tong omhult en een zacht gevoel geeft terwijl het in de mond is.
Siavash Soltanahmadi, de hoofdonderzoeker van de studie aan de Universiteit van Leeds, stelt dat de bevindingen kunnen worden gebruikt om ‘gezondere’ chocola te maken. ,,Wij geloven dat er een volgende generatie chocolade kan worden ontwikkeld die het gevoel en de sensatie van vetrijke chocolade biedt en toch een gezondere keuze is”, zegt ze in The Guardian. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.
3D-tong
Soltanahmadi en collega’s gingen op zoek naar de sensatie van de textuur met behulp van een luxe merk donkere chocolade en een kunstmatige tong. Het apparaat heeft een 3D-geprinte tongachtige textuur, wordt op 37 graden Celsius gehouden - net zo warm als het menselijk lichaam - en kan bewegen als een echte tong.
Ze ontdekten dat de tong wordt bedekt met een vetlaag, die afhangt van het vetgehalte van de chocolade, kort nadat de chocolade in de mond wordt gestopt. Daarna komen vaste cacaodeeltjes vrij die belangrijk zijn voor de tactiele sensatie, zagen de onderzoekers. ,,We laten zien dat de vetlaag op de buitenste laag van de chocolade moet zitten. Dat is het belangrijkst, gevolgd door een effectieve coating van de cacaodeeltjes door vet. Die helpt om chocolade zo goed te laten voelen.”
Gezonder alternatief
Dat houdt in dat het vet dat dieper in de chocolade zit, slechts een beperkte rol speelt bij het bijdragen aan de prettige sensatie. Daarom kan het worden verminderd zónder invloed te hebben op hoe de chocolade in de mond aanvoelt. De onderzoekers suggereren dat een magere chocoreep die is omhuld met vetrijke chocolade, goed zou kunnen werken als een gezonder alternatief.
Soltanahmadi zegt dat het creëren van gezondere chocolade een uitdaging was voor de voedingsindustrie, omdat vetarme versies niet altijd even smakelijk zijn. ,,Ons onderzoek helpt fabrikanten om op intelligente wijze pure chocolade te ontwikkelen om het algehele vetgehalte te verminderen”, zegt ze. De onderzoekers denken dat vergelijkbare technieken zouden kunnen worden toegepast om gezondere versies van andere voedingsmiddelen te creëren die in de mond van een vaste stof in een vloeistof veranderen, zoals ijs of kaas.
Als je zwanger bent, is het goed om chocolade te eten. Elke dag een beetje, is het advies. Lees hier bij Ouders van Nu hoe het precies zit met zwangerschap en chocolade.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelschotel bacon-ui
Aardappelen, maar dan net even anders. Deze ovenschotel met bacon en ui is comfortfood ten top. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Wat Eten We Vandaag: Tiramisu light
Tiramisu is het favoriete toetje van velen en met reden. Wij maken deze lichtere variant met slechts vier ingrediënten: eierkoeken, espresso, magere kwark en cacao. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste?