Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.”
Delen per e-mail
Bregje: „In de podcast geven we korte colleges waarin we allerlei aspecten over koffie uitleggen. We leggen niet uit hoe je koffie moet zetten, maar wel waar je op moet letten als je een goed espressoapparaat wilt kopen of wat voor verschillende filtermethodes er zijn.″
„Ook vertellen we wat er aan de hand is in de koffiesector met betrekking tot duurzaamheid. Hoe zit het met de koffieboeren en wat is de invloed van de klimaatverandering op koffie? Kortom, veel achtergrondinformatie over koffie.″
Bregje en Leopold hebben een eigen koffieschool. „We geven trainingen over koffie aan mensen uit de horeca, aan thuisbarista’s, dat zijn particulieren met een espressomachine, en aan mensen die vakmatig met koffie te maken hebben, zoals melkleveranciers. Ook geven we online proeverijen. Bij ons kun je alles leren over koffie: van het groene boontje tot het kopje.″
Goede kop koffie
Waar moet een goede kop koffie aan voldoen? „Belangrijk is dat als je hem proeft dat je een goede smaakbalans hebt. Dat-ie niet te bitter is, zodat je er melk of suiker bij moet doen. Als je een lekker mondgevoel hebt en een goede nasmaak, dan heb je een goede kop koffie.″
„De lekkerste filterkoffie krijg je als je verse koffie maakt van net gemalen bonen. Die bonen haal je bij een koffiespeciaalzaak zoals bij Simon Lévelt. Daar moet je dan een zakje filtergebrande bonen halen, die zijn iets lichter gebrand dan espressogebrande bonen. Met die bonen heb je de allerlekkerste bonen voor je filterkoffie.″
De eerste aflevering van de podcast staat al online. De podcast is te beluisteren via de bekende podcastkanalen, zoals Spotify, onder het koffiecollege. Meer informatie op www.koffieschool.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Croissants of paaseitjes over met Pasen? Dit doe je met de restjes
Tijdens Pasen is er bij veel mensen thuis een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Daar blijft vaak veel van over. Met deze tips zorg je dat je niks hoeft weg te gooien. -
PREMIUM
Zelfs Ernst Kuipers vindt openen terrassen 'verstandig beleid'
De druk op het kabinet neemt toe om de terrassen te openen, nu ook tal van burgemeesters daar openlijk voor pleiten. Horeca-ondernemers hebben al sinds februari een plan klaar liggen om hun zaken weer veilig open te gooien. ,,Wij roepen al maanden dat we onderdeel willen zijn van de oplossing. Dat blijkt nu ook in het eigenbelang van burgemeesters’’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,We zien allemaal dat zij de handhaving niet meer onder controle hebben.’’ -
PREMIUM
Topkok moest door corona zijn huis verkopen en zit nu weer aan de gehaktbal bij moeder
Topkok Eric-Jan Fransen (52) kookte voor grote namen als prins Claus en schrijver Jan Wolkers. Maar tegenwoordig wordt er voor hem gekookt. Moeders gehaktbal, letterlijk. Om zijn kookstudio in Den Haag overeind te houden, kon hij niet anders dan zijn huis verkopen en weer bij ‘mama’ gaan wonen. -
Wat Eten We Vandaag: Spinaziecurry met witte kaas en flatbread
Wist je dat het in India heel normaal is om met je handen te eten? Met dit recept kun je haast niet anders! Dip het flatbread in de heerlijke spinaziecurry en geniet van deze lekkere maaltijd. -
Slagersvak enorm veranderd: 'Mijn vader zou driekwart van de producten in de vitrine niet meer herkennen’
In tien jaar tijd verdwenen vijfhonderd slagerijen in ons land. Maar het tij lijkt te keren. Het aantal leerlingen aan de slagersvakschool is dit jaar met 35 procent gestegen en de consument weet de weg naar de ambachtelijke slager weer te vinden. ‘Of je nog worst lust? Nou, dacht het wel.’
-
Koken & eten
Oudste ‘supermarkt’ van Moskou sluit de deuren: lege vitrines na 120 jaar geschiedenis
De winkel overleefde de laatste tsaar, alle Sovjet-leiders, Twee Wereldoorlogen en twee Russische presidenten. Maar morgen valt het doek voor Jelisejevski, de oudste en bekendste supermarkt van Moskou. -
Koken & eten
De ideale pastavorm is nu pas uitgevonden... door een Amerikaan
De Amerikaan Dan Pashman heeft een pastasoort ontwikkeld die de perfecte vorm zou hebben. Cascatelli is de naam. Dat is het Italiaanse woord voor waterval. De eerste 700 dozen waren binnen twee uur uitverkocht. -
PREMIUMKoken & eten
Van eenzame snackbar tot fastfood imperium: Zo legden deze broers de basis voor KFC in Nederland
De laatste meters op weg naar hun gouden jubileum zijn net zo pittig als de kippenvleugels die ze braden. Toch brengen coronacrisis en avondklokrellen Michel en Ron de Kok niet uit koers. Want de grondleggers van Kentucky Fried Chicken (KFC) in Nederland zijn zuinig op hun fastfood-imperium, dat door pa in Rotterdam in gang werd gezet.