Winkel waar je maar één lekkernij kunt kopen blijkt gat in de markt
Koken & etenWaar winkels meestal een groot aanbod hebben, verschijnen er in steden de laatste tijd steeds meer zaken die gefocust zijn op één product. In Den Haag heb je de stroopwafels van Van Schaik en de Pindakaaswinkel. Binnenkort komt er nog een bij: De Peppernuts. Een nieuwe trend?
De Haagse binnenstad barst van de winkels die zich richten op een bepaalde categorie spullen. Maar dan gaat het vaak om kleding of schoenen. Het lijkt er nu op dat er steeds meer zaken komen die een hele winkel inrichten voor specifieke etenswaren. Zo opende afgelopen december bijvoorbeeld de Pindakaaswinkel in het centrum.
Het traditionele beleg dat in bijna alle supermarkten wel te vinden is, heeft nu dus een eigen winkel. En dat loopt behoorlijk goed, vertelt mede-eigenaar Chiel Spruitenburg (28). Het bedrijf begon hij met zijn compagnons vanwege hun enorme voorliefde voor, inderdaad, pindakaas. ,,En dan met name voor het combineren ervan met andere dingen. Denk aan sambal, hagelslag en zelfs komkommer. Dat was niet in een pot te krijgen.”
Hetzelfde is zo met sekswinkels. Er zijn genoeg alternatieven
De keuze was eigenlijk: crunchy of niet crunchy. ,,Het idee was simpel. We doen die variaties in een pot en dan is er vast wel een bij die heel lekker is.” Dat bleken er uiteindelijk meer te zijn. ,,Zo ontstonden al snel tien smaken.” De Amsterdamse woning van de mede-eigenaar mocht ook gebruikt worden als winkel. De Pindakaaswinkel was geboren.
Dat was vijf jaar geleden. Sinds kort heeft Den Haag er ook eentje in de binnenstad. ,,Die stad stond al best lang op ons lijstje. Maar je moet een geschikt pand vinden. Nu lukte dat. Ik denk dat Den Haag wel echt passend is, het voldoet aan alles. En het is een grote stad, dat is voor ons ook heel belangrijk. Dat er toeristen langskomen, er veel mensen zijn.”
Trend
Dat zijn inderdaad de ingrediënten die nodig zijn om zo’n specifieke winkel te laten slagen, zegt retailmanager Cor Molenaar. Ook hij ziet de trend van de speciaalzaken. ,,Daar is behoefte aan. Aan de ene kant zijn het winkels om jezelf of anderen mee te verwennen. Zoals chocolateriewinkels waar er steeds meer van komen. Aan de andere kant is het aantrekkelijk voor toeristen. Denk aan de winkel waar alleen stroopwafels worden verkocht. De hele wereld kijkt naar die lekkernij. Dat is typisch een toeristenwinkel.”
Hoe komt het dat deze trend nu gaande is, terwijl andere speciaalzaken verdwijnen, zoals videotheken. Dat ligt aan de behoeftes van mensen, legt Molenaar uit. ,,Wat we zien gebeuren is dat producten die makkelijk op internet te verkrijgen zijn, moeilijker worden verkocht in winkels, zoals schoenen en kleren. Zodra een fysieke aanwezigheid belangrijk is, vaak bij speciaalzaken, hebben die een voorsprong.” En dat is met alles zo, aldus de retaildeskundige. Zoals die videotheken die niet meer te vinden zijn, nadat Netflix aan populariteit won. ,,Hetzelfde is zo met sekswinkels. Er zijn genoeg alternatieven. De behoefte is er niet meer. Dan verdwijnt het.”
Oosterse kruiden
Voor versgebakken stroopwafels en aparte pindakaas ben je nu in ieder geval in de Haagse binnenstad aan het juiste adres. Het aantal smaken van het beleg neemt door de populariteit nu ook toe. ,,In principe hebben we tien vaste en elf wisselende smaken. Die laatste zijn seizoensgebonden. Dat deden we vroeger minder, toen hadden we er drie per jaar.” Wat klanten kunnen krijgen in de zomer? ,,Oosterse kruiden.”
Die diversiteit is belangrijk en nodig, aldus Molenaar. ,,Je moet niet willen concurreren met een supermarkt, maar onderscheidend zijn. Dan heb je ook een goed cadeauproduct. Met wie weet ook nog een mooi verhaal erachter.”
Meer tips en inspiratie nodig over eten en drinken? Bekijk hieronder de video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Honingcake met noten
Heerlijk: voor deze cake zijn slechts vijf ingrediënten nodig, en grote kans dat je die al in huis hebt. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Wat Eten We Vandaag: Slawraps met pulled chicken en zure room
Gezond eten hoeft zeker niet teleurstellend te zijn, probeer bijvoorbeeld eens deze sla wraps met pulled chicken. Een koolhydraatarme maaltijd met veel groenten. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen
Voor wie zowel van stamppot als van vis houdt, is deze stoemp met schelvis en Hollandse garnalen een ideaal gerecht.
-
Wat Eten We Vandaag: Upside down appelcake
De upside down appelcake ziet er spectaculair uit. Probeer de de appels in een mooie vorm op de cake te leggen voor het perfecte plaatje. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.