Ze zijn er nog: mannen die geen aardappel kunnen koken
Lekker en gezond koken. Hele generaties - vooral mannen - hebben geen idee hoe je dat flikt. In Oosterhout (Noord-Brabant) verzorgen zorginstellingen nu lessen voor deze beginners. Sommige cursisten hebben nog nooit een aardappel gekookt.
Acht heren van tussen de 63 en 81 jaar staan in activiteitencentrum Dommelbergen rond een kookeiland. Ze dragen kokette schortjes en volgen een kookcursus voor beginners, met Jan Janse en Corné Selder als vrijwillige begeleiders. De cursus is een gezamenlijk initiatief van Animo: Amphia, Zorroo, Surplus, GGD en de gemeente Oosterhout. Een groot succes, meldt projectleider Thomas van der Vange. ,,We hebben een wachtlijst van een man of vijftig, dus willen we het vaker dan één keer per week gaan doen.''
Sommigen zijn alleen, komen op eigen initiatief. Of hun vrouw stuurt ze
De bedoeling is ouderen zelfredzamer te maken, zodat ze minder snel bij thuiszorg aankloppen. De cursus begint op nul; er zijn mannen bij die nog geen aardappel hebben gekookt. Ze leren hoe je goedkoop, lekker én verantwoord eten bereidt. Van der Vange: ,,Sommigen zijn alleen, komen op eigen initiatief. Of hun vrouw stuurt ze. Het kan ook zijn dat de vrouw door ziekte niet meer kan koken. En er zijn mannen die op doktersadvies aanschuiven. Zeker op die leeftijd is gezond eten belangrijk. Bij deze generatie hoefden veel mannen nooit te koken. Dat is veranderd; ik denk dat over tien jaar deze cursus niet meer nodig is.''
Werk aan de winkel
Rond 16.30 uur gaat een man of vier boodschappen doen. De rest druppelt binnen. Gesprekken gaan over overleden geliefden of het weer, tot chef-kok Jan het heft in handen neemt: werk aan de winkel! In een kringetje snijden de mannen groenten voor de soep, schillen ze aardappelen voor de andijviestamp en appels voor de compote. Minutieus snijdt René puntjes af, boontje voor boontje. ,,Zal ik die komkommer ook snijden?'' vraagt Louis.
Antwoord: ,,Dat is een courgette...''
De soep pruttelt al als de gehaktballen gedraaid worden. Kleintjes voor de soep, grote bij de stamppot. ,,Veel paneermeel en goed kneden, dat is mijn geheim'', zegt Jan. Heerlijke geuren stijgen op. Kees kijkt tevreden: ,,Ik ben al een tijd weduwnaar. Dan moet je het wel zelf doen.''
Frikandel
Het eten is klaar, flesje rood en flesje wit op tafel. Deelnemer Peter laat het zich smaken. ,,Ik ben meer dan 25 jaar vrachtwagenchauffeur geweest. In truckerscafés was het altijd een gehaktbal of frikandel met frites en sla. In het buitenland wist ik soms niet eens wat ik op mijn bord kreeg.''
Na de maaltijd overlegt de groep wat ze volgende week gaan maken. Pasta? Vis? ,,Mijn vrouw zegt dat broccoli heel gezond is'', zegt Vic. ,,Of is dat heel veel werk...?''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Hoe hobby van Rogier en Joost compleet uit de hand loopt: ‘Vakantiehuisje in Italië zou leuk zijn’
Rogier Duits (38) en Joost van den Heuvel (40) waren wel klaar met Nintendo en Netflix tijdens de lockdowns. ‘Laten we een limoncello brouwen’, bedachten de Oudewaterse vrienden tijdens een wandeling. Nog geen jaar later staat hun brouwsel bijna overal in het stadje op de kaart én zijn ze de trotse winnaars van een ‘Silver Medal’ van de International Wine & Spirit Competition. -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari. -
2
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
De gekste gerechten op vakantie: zo maak je ze thuis
Op vakantie kom je soms de vreemdste gerechten tegen en daarom vroegen wij jullie om een foto in te sturen van de meest bizarre maaltijden die jullie voorgeschoteld hebben gekregen. Van de ingezonden foto's hebben wij een selectie gemaakt en het recept opgezocht. Zo kun je thuis deze opvallende maaltijden nabootsen. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.
-
PREMIUM
Probeer ook eens deze originele varianten op de klassieke pannenkoek
In het leven van Meneer Hamersma blijkt de pannenkoek een grotere rol te spelen dan hij dacht. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Voor jou getest
Dol op icetea? Dit zijn de lekkerste
Op hete dagen zorgt ijskoude ijsthee voor verkwikking. Ons panel proeft zeven perzikvarianten uit de supermarkt. Opvallend: de theesmaak ontbreekt vaak.