Zelf bepalen hoe duur je eten is en waar het vandaan komt, dat is het idee achter Onze Markt
VIDEOBaas worden over je eigen voedsel. Dat is het idee achter de consumentenbeweging die vier jaar geleden in Frankrijk begon met het verkopen van melk onder het eigen label C’est qui le patron, oftewel ‘Wie is de baas’. Inmiddels verkopen bijna alle Franse supermarkten dertig C’est qui le patron-producten zoals groenten, zuivel en bier. Onder de naam ‘Onze Markt’ begint de beweging nu ook in Nederland.
Delen per e-mail
Simon Schilt, samen met Minne Baukema en uw zus Hester Schilt bent u initiatiefnemer van Onze Markt. Hoe werkt het?
,,Als consument heb je in Nederland geen invloed op de prijs en de herkomst van voedsel dat je in de supermarkt koopt. Dat kan wel via Onze Markt. Het is een nieuw coöperatief merk waarbij de leden democratisch beslissen over hoe de producten worden gemaakt, waar het product vandaan komt, hoe het verpakt wordt en welke eerlijke prijs daarbij hoort. Het begint met het bouwen van een online gemeenschap van mensen die met z'n allen kunnen beslissen welk product ze graag willen kopen en aan welke eisen het moet voldoen. Dat wordt bepaald door het invullen van online vragenlijsten. Dat is een democratisch proces, want de meeste stemmen gelden. Vervolgens gaan we met het eisenpakket richting boeren en verwerkers om te kijken of we zaken kunnen doen. Als dat lukt is de laatste stap de gang naar de supermarkt, want uiteindelijk is het de bedoeling dat onze uien, aardappelen of pakken zuivel in het schap van heel veel supermarkten komen te liggen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we drie cadeaupakketten weg. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
Koken & eten Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
PREMIUM
Fijn Spul Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten.
-
Koken & eten IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten? -
Koken & eten Kipstuckjes mogen gewoon zo blijven heten: ‘absurd voorstel’ over benaming weggestemd
Vegaburgers, sojasteaks en plantaardige worsten mogen wat het Europees Parlement betreft gewoon zo blijven heten. Het voorstel voor een verbod op zulke namen is vanmiddag met een ruime meerderheid weggestemd. ,,Het was ook een absurd voorstel”, zegt een opgeluchte Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren.