Zin in cocktails? Hier vind je de perfecte voor jouw smaak (ook als je géén alcohol wilt)
Koken & etenHet is vandaag Wereld Cocktail Dag. Wil je weten welke bij jou past? Cocktailkenner Darren Verschelden geeft zijn tips. Ook als je niet van cocktails houdt of geen alcohol drinkt.
Iedereen lust wel een cocktail op zijn tijd. Toch? Nou, Darren Verschelden hoort weleens anders. ,,Mensen beweren soms dat ze geen cocktails lusten, ze zweren bijvoorbeeld bij wijn of bier. Ze kijken ons vol ongeloof aan als wij zeggen dat er vast wel een cocktail is die zij ook lekker zullen vinden. Voor iedere smaak is er wel cocktail.”
De crux is: waar hou je van. ,,Een fervente bierdrinker moet doorgaans niets hebben van zoete fruitige cocktails,” legt Verschelden van Cocktailexpert.nl uit. ,,Maar die persoon kan een wat sterkere cocktail, wat wij een gentlemen’s cocktail noemen, waarschijnlijk wel waarderen”. Darren Verschelden geeft hieronder tips voor de lekkerste naar jouw smaak.
Smaakexplosie Wil je graag een enorme dreun aan smaken. Dan is de Dark ’n Stormy iets voor jou. ,,De Dark ‘n Stormy is een stoere kruidige cocktail, met donkere rum, gember bier en limoen. Een donkere rum, zoals de Kraken rum, geeft karakter aan de cocktail, met de bittere smaak van de gember en een vleugje citrus.”
Ingrediënten
120 ml gemberbier
Sap van een halve limoen
3 druppels angostura bitters
45 ml donkere rum
ijsblokjes
Bereiding
Schenk het gemberbier, de angostura bitters en de limoen in een rocksglas. Roer het even snel om. Doe daarna de rum er recht over heen. Dit zorgt voor het gekleurde laagje in de dark ’n stormy.
Subtiele smaak Drink je graag iets subtiels, dan is de klassieke gin-tonic waarschijnlijk wel aan jou besteed. ,,De gin-tonic is niet meer weg te denken, in veel huishoudens wordt de gin-tonic al geschonken. Het leuke aan deze mix is dat je eindeloos kan variëren met verschillende gins, verschillende smaken tonic en verschillende toevoegingen van fruit, groente en kruiden. Van munt met bevroren rood fruit, tot sinaasappel met kruidnagel en steranijs.”
Ingrediënten
50 ml gin
120 ml tonic
Komkommer
Kruidnagel
Bereiding
Doe de gin en de tonic in een gin-tonicglas. Roer het even snel om. Snij de komkommer in een paar lange reepjes. Steek er een paar kruidnagels in stop het in je drankje als garnering en smaakmaker. In plaats van komkommer en kruidnagel kan je ook fruit en/of munt gebruiken.
Lekker zoet Ga je voor zoet, zoeter, zoetst, dan kun je eigenlijk niet om de Pornstar Martini heen. ,,Deze cocktail is ondanks zijn foute naam onmisbaar bij onze cocktailworkshops voor vrouwen. Een heerlijke zoete cocktail met vanille vodka, passoa, passievruchtensap en eiwit. In een margaritaglas met halve passievrucht ziet hij er ook nog eens erg classy uit.”
Ingrediënten
25 ml vanille vodka
25 ml Passoa
limoensap van een halve limoen
50 ml passievruchtsap
1 eiwit
1 tl poedersuiker
1 halve passievrucht
ijsblokjes
Bereiding
Doe ijs in een shaker. Stop de vodka, passoa, limoensap, passievrucht, en het eiwit in de shaker.
Shake goed en krachtig, ongeveer 30 seconden.
Zeef de inhoud van je shaker in een martini- of margaritha-glas (de ijsblokjes komen dus niet in het glas).
Gebruik de halve passievrucht als garnering, leg hem in het midden van je glas en laat hem drijven in de laag eiwit. Strooi de poedersuiker over de passievrucht uit. mag lekker ruig waardoor er ook wat op de eiwitlaag in je drankje valt.
Serveer hem met een glaasje bubbels.
Fruit fruit fruit: Meer een fruitig type, dan is Sex on the Beach een goede keus, volgens de expert. ,,Deze overbekende cocktail is heerlijk fruitig. Een mix van perziklikeur, sinaasappelsap en cranberry. Deze geelrode cocktail versier je met sinaasappel en een kers. Lekker op een loungebank in het zonnetje, met je voeten in het zand.”
Ingrediënten
30 ml vodka
15 ml peachtree likeur
60 ml sinaasappelsap
45 ml cranberrysap
ijsblokjes
Bereiding
Doe de 30 ml vodka en peachtree likeur in een hurricane-glas. Voeg hierna de sinaasappelsap in je glas.
Roer eventjes zodat het goed gemixt is.
Schenk daarna de cranberrysap via je lepel voorzichtig in je glas.
Een sinaasappelschijfje of een ananasstukje op je glas maakt de cocktail helemaal af.
Summertime Wil je eigenlijk al dat het hoogzomer is? Ga dan voor de Frozen Strawberry Daiquiri. ,,Het is eigenlijk een strawberry daiquiri, maar in plaats van verse aardbeien gebruik je bevroren aardbeien, gewoon uit het vriesvak van de supermarkt. Met witte rum voor de alcohol en suikersiroop om de cocktail lekker zoet te maken. Voeg nog het sap van een halve limoen toe en je bent klaar. Laat die hittegolf maar komen.”
Ingrediënten
8 tot 12 bevroren aardbeien
Sap van een halve limoen
45 ml witte rum
30 ml suikersiroop (link naar hoe maak je suikersiroop)
ijsklontjes
60 ml aardbeien sinaasappelsap
Bereiding
Pak een blender, gooi alles in de blender. Schenk het in een margarita-glas.
Tegen de grond Kan het alcoholpercentage je niet hoog genoeg zijn? Probeer dan eens een Zombie. Eéntje! ,,De zombie is nogal... uh sterk. Met zowel witte rum als donkere rum, marashino likeur, absint, en diverse vruchtensappen (passievrucht, sinaasappel en limoen) is dit echt een killer. Serveer hem in een tiki-glas en hou het maar bij één drankje die avond.”
Ingrediënten
30 ml witte Rum
30 ml bruine rum
10 ml absint
10 ml maraschino
60 ml ananassap
40 ml sinaasappelsap
40 ml limoensap
5 ml Grenadine
schijfje sinaasappel of ananas
Crushed ijs
Bereiding
Doe ijs in een shaker.
Voeg alle drank toe aan je shaker.
Shake goed en krachtig.
Zeef de inhoud van je shaker in een tiki glas die vol met crushed ijs zit.
Gebruik een sinaasappel of ananasschijfje als garnering. (alternatief munt).
0.0 cocktail: Even geen drank maar wel zin in een feestelijk drankje, dan is Virgin Pina Colada perfect. ,,Heerlijk voor als je nog moet rijden. Een tropische cocktail met kokosmelk, ananassap, slagroom en vers fruit. Een rietje in het glas en een stuk ananas met schil op de rand. Ook kinderen smullen van deze alcoholvrije cocktail.”
Ingrediënten
IJsblokjes
60 ml kokosmelk/kokosdrank
30 ml ananassap
Stukjes ananas
Bereiding
Gooi alle ingrediënten in een blender en mix het tot dat je een mooie gladde cocktail krijgt. Je kunt naar smaak variëren met de hoeveelheden.
Giet het in een groot glas (zeef het eventueel). Je kunt de cocktail versieren met een stuk ananas op de rand en wat dikkere rietjes.
Tess Posthumus laat hieronder zien hoe je Moscow Mule maakt (en een Dark 'n Stormy):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Turkse pizza met aubergine en yoghurtsaus
Een Turkse pizza is vaak gevuld met gehakt, ui, tomaat, pepers en peterselie. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Anatolië; een regio in het zuidoosten van Turkije en wordt ook wel lahmacun genoemd. In deze vegetarische variant vervangen we het gehakt door een pasta van kruidige aubergine. -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Koken & Eten
Avocado blijkt bijzondere vrucht, want hij verdeelt ons land in tweeën
Veel Nederlanders hebben de avocado in hun hart gesloten, maar er zijn ook veel landgenoten die zo'n vrucht nooit eten. Hoe zit dat? -
PREMIUM
Professor: ‘Ongezonde voeding op lange termijn zeer schadelijk voor gezondheid’
Kinderen kun je maar het beste al jong goede eetgewoonten aanleren, vindt hoogleraar kindergeneeskunde Inge Gies. In haar werk ziet ze wat de gevolgen zijn van belabberde eetgewoonten.
-
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit.