Volledig scherm
© Getty Images

Zo bewaar je wijn het best

Wij Nederlanders zijn levensgenieters en daar hoort zo nu en dan een goed glas wijn bij. Maar hoe bewaar je een fles zodat de smaak het best behouden blijft: liggend of staand, in het licht of donker? 

De juiste temperatuur De temperatuur van de opslagplaats is wellicht de belangrijkste factor. De juiste temperatuur zorgt er namelijk voor dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. De ideale temperatuur om wijn te bewaren ligt tussen de 10 en 13° C. Ligt de temperatuur bij jou een tikje lager of hoger? Dan zal dat geen verschil geven in smaak. Ligt de temperatuur aanzienlijk hoger? Dan zal de wijn te snel rijpen en verliest hij aan kwaliteit. Ook niet onbelangrijk: let op voor temperatuurschommelingen. Grote schommelingen zorgen ervoor dat de druk in de fles stijgt en beschadigen de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kurk en de fleshals binnenglippen en dit komt de smaak niet ten goede.

In de duisternis Gewoon licht is niet erg schadelijk, maar felle uv-stralen van direct zonlicht of TL-buizen kunnen een wijn wel sneller laten verouderen. Daarom kun je flessen het best bewaren in het donker.

Laat rusten Wijn heeft een hekel aan trillingen en temperatuurschommelingen en het duurt een paar dagen voor het evenwicht hersteld is van de tocht van winkel naar huis. Laat de fles dus een paar dagen rusten voor je hem opent.

Liggend of staand? Dat hangt van het type afsluiting af. Wijnflessen met een kurk moeten horizontaal worden opgeslagen. In deze liggende positie blijft de wijn in contact met de kruk, waardoor de kurk niet zal uitdrogen, afbrokkelt en in de wijn terechtkomt. Een kurk die uitdroogt zal bovendien krimpen, waardoor lucht kan binnendringen in de fles. De wijn zal door oxidatie in eerste instantie slechter gaan smaken, met uiteindelijk bederf tot gevolg.
Flessen met een draaidop of plastic kurk kunnen gewoon staand bewaard worden, omdat lucht van buitenaf onmogelijk kan binnendringen in de fles.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.