Zo eten onze Olympische sporters
De Nederlandse sporters in Korea kunnen alleen maar presteren als ze goed eten. Maar wat eten ze? En wat juist niet? Want met de juiste voeding kun niet winnen, maar door slechte voeding wel verliezen, zegt sportdiëtist Sandra Buijing.
Eerste regel voor topsporters is: heel gevarieerd eten. Dus veel verschillende soorten gezond voedsel. Verder hangt het van de sport af, aldus Buijing, die bij InVorm dieetadvies geeft aan sporters en mensen met obesitas. ,,Moet je lang achter elkaar presteren, dan heb je koolhydraten nodig. Pasta of rijst. Als je langere tijd op een lagere intensiteit sport, dan kan je lichaam af met meer vetten. En gaat het bij de sport om kracht, dan gebruik je meer eiwitten.’’ Het is per sport anders, maar ook per persoon, legt Buijing uit. ,,Wat iemand lekker vindt, speelt ook mee.’’
Wat Sven, Ireen en Carlijn aten toen ze vlamden, is vooral afhankelijk van timing. De laatste grote maaltijd voor de wedstrijd is zo’n 2 à 3 uur voor de start. Dan mogen ze nog een tussendoortje, maar vlak voor de wedstrijd eten ze niet meer, aldus Buijing. ,,Je moet in je lijf wel genoeg energie hebben voor de afstand, die je bijvoorbeeld als schaatser aflegt.’’
Heel belangrijk is ook: goed herstellen. Dat doen de sporters met eiwitten en koolhydraten, dus bijvoorbeeld door kwark met fruit en muesli te eten. ,,Of pasta met vlees of vis en groenten.’’ Sporters hebben vanzelfsprekend veel meer calorieën nodig dan gewone stervelingen. ,,Ook al duurt een wedstrijd maar een paar minuten, de opwarming is al minstens 30 minuten.’’
Het grootste deel van de tijd eten sporters gezond, maar er is ook ruimte voor snackmomenten
Fastfood is niet verboden voor topsporters, vermoedt Buijing. ,,Ik verwacht dat ze ook wel fastfood eten, maar dat ze ook dat goed timen. In de weken voor de wedstrijd letten ze heel goed op hun voeding, dus dan zullen ze geen hamburgers eten. Maar als ze klaar zijn met hun wedstrijden, dan zullen ze dat waarschijnlijk wel doen. Eerst is het allemaal strak en streng, erna mogen de touwtjes wat losser. Maar de basis blijft gezond. Bij de jonge sporters, die wij begeleiden en die mogelijk in de toekomst meedoen aan grote toernooien, houden we het 80/20-principe aan. Het grootste deel van de tijd eten ze gezond, maar er is ook ruimte voor snackmomenten.’’
Gemotiveerd
Sporters zijn heel gemotiveerd om goed te eten. Ze voelen het direct aan hun lichaam als ze minder gezond hebben gegeten. ,,Het is een beetje een cliché, maar met goed eten kunnen sporters niet winnen, maar omgekeerd kunnen ze door slecht eten wel verliezen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Wat Eten We Vandaag: Honingcake met noten
Heerlijk: voor deze cake zijn slechts vijf ingrediënten nodig, en grote kans dat je die al in huis hebt. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Keto-dieet - met veel kaas en vlees - is populair. Maar of het ook gezond is?
Het keto-dieet zit in de lift. Sinds het nieuwe jaar groeit de belangstelling voor dit dieet, waarbij de koolhydraten in maaltijden worden vervangen door vet. Dat betekent: veel room, mayonaise en kaas. Geen rijst en aardappelen, wel spek en rookworst. -
Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants.