Zo maak je in een handomdraai een lekkere dressing
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zonder dressing geen salade.
,,Laatst toverde een vriendin van mij een prachtige salade op tafel”, vertelt tv-kok Ramon Beuk. ,,Ze had echt haar best gedaan om me te verrassen met iets moois. En eerlijk is eerlijk: de salade zag er prachtig uit. Vol enthousiasme begon ik te snijden, nam een hap en ontdekte dat ze de essentie van een salade vergeten was. De zogenaamde dressing over de salade was geen dressing, maar simpelweg een koude saus. Ze vroeg mij om een eerlijke reactie en die moest ik haar geven. Je gerecht is lekker, maar het is geen salade.”
Wat eraan ontbrak? ,,Een zuur. Met een beetje zuur in de vorm van een azijn of sap van een citrus is een salade pas echt een salade.”
,,Tijdens workshops laat ik mensen vaak nadenken over hun eigen smaakcombinaties. Hoe maak je bijvoorbeeld een passende saus bij een bepaald stuk vlees of vis of hoe maak je een dressing bij een bepaalde salade? Vaak lastig voor mensen om te begrijpen wat de basis is om te starten en vanaf welk punt je eigen creativiteit om de hoek komt.”
De chef-kok legt dan uit dat het begrijpen van de basis het start punt is van alles. ,,De basis is datgene wat je minimaal nodig hebt om een bepaald gerecht te maken. Aan die basis voegt iedere kok zijn eigen creativiteit toe en maakt zo zijn eigen creaties. Dus wat is dan de basis van een dressing is heel simpel: een olie en een zuur.”
Hoe maak je dan een dressing? ,,Meng een zuur zoals een azijnsoort, bijvoorbeeld balsamico of wijnazijn of citrussap (citroen of limoen bijvoorbeeld), met olie en je hebt de basis voor een dressing. Voeg daar de ingrediënten aan toe. Voorbeelden zijn verse kruiden, mosterd, uien, knoflook, specerijen, noten, zaden en zuivelproducten. Wat maar past bij de salade die jij wilt maken. Zout en peper horen er ook bij. En eventueel een zoetje in de vorm van honing of een stroop. Samen bepalen die de eindsmaak.”
Onthoudt dus dat een salade pas echt een salade wordt wanneer er een zuur aan toegevoegd wordt
Voor je aan de slag gaat, is het handig om het doel van een dressing te kennen. ,,Het doel is smaak en een specifiek karakter geven aan je salade", legt Beuk uit. ,,Daarnaast zorgt een combinatie van olie en zuur in de dressing er ook voor dat een salade zachter en beter verteerbaar wordt. Om die reden is het verstandig om niet te ver van tevoren de dressing over de salade doen. Of je moet gek zijn op slappe slablaadjes en verlepte groenten.”
Fris en licht
Er zijn regels voor. ,,Op school leerde we dressings maken met 1 deel azijn en 3 delen olie", aldus de kok. ,,Anno nu willen we een dressing die gewoon fris en licht is. De verhoudingen worden steeds meer teruggeschroefd naar 1 deel azijn op 1 of maximaal 2 delen olie.”
Je kunt op basis van allerlei soorten vlees, vis, groenten, sla en zetmeelproducten - zoals rijst, couscous en pasta) - een salade maken. ,,De ingrediënten kunnen, behalve de zetmeelproducten dan, rauw of gekookt zijn. ,,Zodra je een dressing door de ingrediënten mengt wordt het een salade. Onthoudt dus dat een salade pas echt een salade wordt wanneer er een zuur aan toegevoegd wordt. ,,Wanneer alle ingrediënten gemengd zijn en het zuur ontbreekt komt het besef van ‘O ja. Dat miste ik’", legt Beuk uit. ,,Een fris zuur is de bepalende smaak voor een heerlijke salade.”
Is een dressing dan gezond? ,,Je kunt het zo gezond maken als je zelf wil. Maar koop vooral geen kant-en-klaar meer. Maar maak je dressings lekker zelf en bepaal hoe lekker, gezond en creatief je het hebben wil.”
In deze video zie je hoe je de basis maakt en hoe je vervolgens varieert. ,,Dan maak je in een handomdraai de lekkerste dressings voor je meest creatieve salades", belooft Beuk.
Ramon Beuk schreef het boek Wayooh! waarmee hij eten koken makkelijker leuker en toegankelijker maakt voor iedereen. Wayooh is het eerste kookboek met online ondersteuning en is verkrijgbaar via deze site.
Gebruik jij ook je eigen creativiteit bij het bereiden van eten?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier de video over biefstuk. Op die manier mislukt hij nooit meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVraag het ons
Zit er in een smoothie van diepvriesfruit nog wel vitamine C?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert, voedingsdeskundige Nicole de Roos, de vraag of een smoothie nog wel vitamines bevat. -
Supermarkten willen nu zelf ook weten hoe schimmig de wereld achter de blikjes tomaten is
Supermarkten en vakbond FNV gaan samen onderzoek doen naar misstanden in de productieketen van de tomatenteelt. Het onderzoek richt zich op het zuiden van Italië, de regio waar tomaten worden geoogst die in ingeblikte vorm ook in veel Nederlandse supermarkten worden verkocht. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom je nooit aardbeien in december moet kopen en een frietje juist helemaal zo gek nog niet is
Hoe planetproof is onze voeding? Bureau Blonk zoekt het uit, voor voedsel in heel Europa. Het bedrijf maakt analyses van alle gangbare voedingsmiddelen en berekent de milieubelasting. De vraag vanuit de voedingsindustrie is gigantisch, zegt oprichter Hans Blonk (57). -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips.
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUMKoken & Eten
Dit terras in Lissabon heeft fantastisch uitzicht, maar op je drankje moet je even wachten
Een lange rij mensen staat er hartje Lissabon voor de iconische Santa Justa-lift. Bovenin vergapen toeristen zich aan het uitzicht over de stad, met de Taag in de verte. Om de hoek bij de historische Carmoklooster luistert een groep Spanjaarden naar de verhalen van hun reisleider. -
Droogte betekent slecht nieuws voor snoep- en chocoladeliefhebbers
De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer