Zo maak je je oven weer blinkend schoon
videoHet is belangrijk je oven regelmatig schoon te maken. Maar hoe doe je dat? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins weet raad. In deze aflevering van ‘Schoonmaken als een pro’ vertelt ze hoe zij deze klus aanpakt.
Lat van een aangekoekte bende in je oven? Dit is het stappenplan van Zoë Zwaanenburg van Poetsprins:
- Zuig de kruimels van brood, pizza en croissants eerst uit je oven. Als het erg vet is op de bodem van je oven is dit niet aan te raden.
- Haal de roosters uit je oven.
- Haal het ergste vuil weg met een stuk keukenpapier. Daardoor voorkom je dat je sop straks meteen heel vies wordt.
- Schraap de aangekoekte etensresten van de bodem. Dit kan met de achterkant van je plastic afwasborstel. Er zijn speciale schrapers voor, maar dit is net zo makkelijk en een goedkope oplossing.
- Heb je een zwarte, aangekoekte plak die je niet wegkrijgt? Dat is frequent verhit vet. Dat krijg je moeilijker weg, maar het kan wel. Spray de vlekken royaal in met ovenreiniger. Dan kan het middel overal goed zijn werk doen.
- Laat het middel een halfuur inwerken. Doe de deur van de oven dicht vanwege de walm die zich anders door je hele keuken verspreidt.
- Begin met de roosters. Het ergste vuil kun je weer verwijderen met een krabbertje. Tijd voor de ovenspray. Laat de roosters daarna zwemmen in het schoonmaakmiddel. Bedek de roosters met keukenpapier. Laat dit ook een halfuur inweken.
- Boen de roosters schoon in de wasbak. De ovenreiniger laat makkelijk los. Droog de roosters af.
- Dan de oven: het sop is waarschijnlijk bruin geworden. Neem een krasvrije spons en boen de bodem schoon. Hier kun je best wat kracht zetten om de vlekken goed weg te krijgen. Neem het bruine sop weg met een keukendoek en spoel deze tussendoor uit in een teiltje sop. Maak de oven droog.
- De roosters kunnen weer in de oven. ,,Klaar voor de appeltaart", aldus Zwaanenburg.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 29 oktober 2020. Bekijk alle schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes
Toe aan een makkelijke AVG-maaltijd? Kies dat voor dit lekkere recept, waarbij de oven het meeste werk doet. De aardappeltjes worden lekker krokant vanbuiten, terwijl de binnenkant zacht blijft. Heerlijk in combinatie met de runderchipolata worstjes en broccoli. -
PREMIUM
‘Zonder sla is een maaltijd niet compleet’: probeer deze drie maaltijdsalades eens!
Niemand weet meer precies wanneer, maar ineens was hij daar: de maaltijdsalade. En qua dressings maken chef-koks zich er niet meer met een jantje-van-leiden van af. -
PREMIUM
Duitsers moeten steeds minder hebben van hun oer-eigen worst
De toekomst van de oer-Duitse curryworst is in gevaar. Op bijna iedere hoek van de straat is de lekkernij te verkrijgen, maar Duitsers eten steeds minder vlees. Worstenverkopers zien verkopen dalen: ‘Ik zou vegetarische worsten verkopen, als ik nu opnieuw zou beginnen.’ -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
Koken & eten
Pieter leert je ‘lui koken’ met een airfryer: ‘Ik wil zo kort mogelijk in de keuken staan’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg
Deze Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg is een van de vele gerechten die Zuid-Afrika rijk is. In dit recept verwerken we onder andere kip, kurkuma en tijm. Drie ingrediënten die we veel terug zien komen in de Zuid-Afrikaanse keuken.