Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
VideoHoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.
Delen per e-mail
Veel ingrediënten heb je niet nodig voor een lekkere saus, zegt de kok van Lab26. Het belangrijkste is de tomaat. Er zijn twee soorten waar Zuid-Italië bekend om staat: de Corbarino-tomaat en de San Marzano-tomaat. In deze laatste tomaat zit veel pulp en weinig water waardoor je meer smaak krijgt in je saus, zegt Fabio Panissidi. Deze gebruikt hij dus in zijn saus.
In deze saus zit wel knoflook, maar geen ui. Italianen gebruiken eigenlijk altijd of het ene ingrediënt of het andere, niet allebei. Voor deze saus gebruikt hij een stuk of zes, zeven tenen. Die blijven in hun vel in de pan, maar je kneust ze wel vooraf.
Uit blik
Daar gaat olijfolie bij. De verhouding tussen vet en tomaten is belangrijk volgens de kok: een deel vet op vijf delen tomaten. Pas als alles in de pan zit, dus ook de tomaten, gaat het vuur aan. Het geheel laat je 15 tot 20 minuten garen. Doe er een beetje zout bij. Tip: als je geen verse San Marzano hebt (het seizoen is kort: juli en augustus), dan kun je die uit blik gebruiken. Die kunnen ietsje zuurder zijn. Als je wilt kun je een klein beetje suiker toevoegen aan je gerecht.
De smaakmaker voeg je toe als de tomaten zachter zijn. Panissidi voegt een flinke scheut toe. Als laatste gaan de basilicumbladeren erbij. Niet met een mes snijden maar scheuren, anders oxideren de bladeren en dat geeft een onaangename smaak. Haal de knoflook uit de pan. Plet de tomaten met een spatel tot je dikke saus krijgt. Schep je spaghetti over de saus en roer hem er goed doorheen. Haal de pan dan van het vuur en laat het gerecht 3 à 4 minuten rusten. De saus wordt dan dikker doordat het zetmeel van de spaghetti erin trekt. Serveer met buffelmozzarella.
Leren koken als een pro? Bekijk de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Zelf brood bakken met de kinderen: met deze tip van topbakker Toon kan het niet mislukken
Je eigen brood bakken is een goede manier om de kinderen bezig te houden als de zon het laat afweten. Wie het écht goed wil aanpakken, laat de dure broodbakmachines voor wat ze zijn, adviseert topbakker Toon De Klerck. Hij deelt zijn trucs en drie heerlijke recepten waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. -
Koken&Eten
Waarom deze appel alleen bij Albert Heijn te koop is
Albert Heijn heeft sinds deze week een eigen appel in de winkel liggen: de Sprank. De producenten vertellen wat er zo bijzonder is aan deze appel. -
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag. -
PREMIUM
Elizabeth won Heel Holland bakt: ‘Ik stond tot drie, vier uur 's nachts te oefenen’
Elizabeth Lopez (41) kan nog maar moeilijk geloven dat ze zondagavond Heel Holland bakt heeft gewonnen. De enthousiaste thuisbakker uit Spijkenisse imponeerde de jury en ruim 3,7 miljoen kijkers met haar snelheid, vaardigheid én haar vrolijke creaties. Haar geheim? Veel oefenen. ,,Ik ging soms wel tot drie of vier uur ‘s nachts door met bakken.” -
PREMIUM
Raymon en Marchiano lanceren eigen jenever: ‘Oubollig? Als opa en oma het drinken, drinkt iedereen het’
Ze gaven zichzelf een jaar de tijd om 1250 flessen te verkopen. Binnen tien dagen waren ze op. De jenever Barak’51 van twee Leerdamse vrienden blijkt niet alleen binnen de Molukse gemeenschap een schot in de roos. ‘Ook bij mensen die zeggen dat ze geen jenever lusten.’
-
Koken & eten / video
Zorgwekkend: over 20 jaar lijden 1,4 miljoen Nederlanders aan diabetes
Het aantal mensen in ons land met diabetes blijft de komende twintig jaar flink stijgen, naar ruim 1,4 miljoen in 2040. Dat verwacht het Diabetes Fonds. De groei is vooral te zien bij jonge mensen. -
Wat Eten We Vandaag: Garnalenloempia’s uit de oven
Loempia’s maken zonder te frituren? Jazeker, deze loempia’s maken we in de oven. Lekker krokant en goed gevuld met garnalen, groenten en glasmie. Glasmie is een halfdoorzichtige, dunne noedel die veel wordt gebruikt in loempia’s. -
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie.