Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid?
Delen per e-mail
Ze zitten in regenjassen en in de spray om je nieuwe schoenen waterafstotend te maken. Maar ook in de keuken kom je poly- en perfluoroalkylstoffen (afgekort PFAS) tegen. Ze zitten in de anti-aanbaklaag van bepaalde pannen, in bakpapier en in pizzadozen. PFAS is een verzamelnaam voor vijfduizend stoffen die door de mens zijn gemaakt en extreem langzaam vergaan.
Forever chemicals
Het maken van deze ‘forever chemicals’ is extreem vervuilend en de schadelijke stoffen komen in het milieu terecht. ,,Ontlopen is gewoon niet mogelijk”, zegt Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Ze zitten in drinkwater, zuivel, eieren, vis en vlees. En zelfs in fruit.”
Wie een stukje zalm eet, zit al aan z’n wekelijkse taks zoals de Europese Voedsel en Warenautoriteit EFSA voorschrijft. Als de stoffen in ons lichaam terechtkomen, kan het tot zes jaar duren voordat ze weer uit ons bloed en organen zijn verdwenen. ,,Zolang deze stoffen gebruikt worden, krijgen we er in ons lichaam dagelijks nieuwe bij”, zegt Van Duursen.
Niet alleen het productieproces is schadelijk, maar ook het gebruik van producten waar deze stoffen inzitten. PFAS onderdrukken het immuunsysteem, verstoren de cholesterolbalans en worden in verband gebracht met een lager geboortegewicht en vruchtbaarheidsproblemen. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen meer risico.
Controleer je koekenpan
Van Duursen vindt het onbegrijpelijk dat kledingsprays, bakpapier en koekenpannen waarin PFAS zit nog worden verkocht. Toch hoeft de koekenpan van de toxicoloog niet meteen de afvalbak in. ,,Zolang de antiaanbaklaag er niet afschilfert, valt de blootstelling door gebruik mee. Het is wel belangrijk om je koekenpannen regelmatig te controleren.”
Juist zonder antiaanbaklaag krijg je een betere maillardreactie
Van Duursen drukt consumenten op het hart geen nieuwe pannen met een PFAS bevattende antiaanbaklaag te kopen. Maar wat dan wel? Zelfs voor een professionele chef is een antiaanbaklaag essentieel. ,,De alternatieven zijn niet zaligmakend”, zegt chef Jasper Videler van restaurant Jaspers. ,,Ik kook op inductie en alle alternatieven die ik heb geprobeerd trekken krom.”
Wel denkt Videler dat veel mensen te snel naar een pan met een antiaanbaklaag grijpen. ,,Bak vlees en groenten sowieso nooit in een koekenpan”, zegt de chef die bij toprestaurants als Beluga en Inter Scaldes kookte. ,,Juist zonder antiaanbaklaag krijg je een betere maillardreactie; het bruin worden van eiwitten en suikers.” Wees niet bang dat vlees tijdens het bakken vast komt te zitten. ,,Het komt vanzelf weer los.” Een oude Creuset is volgens hem perfect. ,,Nooit schoonmaken met afwasmiddel; alleen heet water en af en toe schuren met zout.”
Ikea-pannen
Voor het bakken van vis en een gebakken ei is Videler toch echt aangewezen op de zwarte toverlaag. ,,Het is een publiek geheim dat chefs Ikea-pannen gebruiken. Van de bekende merken gingen er per week soms wel vijf doorheen. Die van Ikea blijven mooi plat en slijten minder snel.”
De Zweedse woonwinkel zegt op de website dat er bij de fabricage van de pannen ‘bijvoorbeeld geen PFOA’ wordt gebruikt. ,,Het is namelijk beter voor jou en voor de natuur om dit te vermijden.” De formulering roept bij Van Duursen vragen op. ,,De antiaanbaklaag als zodanig is PTFE”, geeft een woordvoerder van Ikea aan. ,,PFOA-vrij betekent niet PFAS-vrij”, zegt Van Duursen.
Misleidend
,,We mogen het gevaar van PFAS niet onderschatten”, zegt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk. ,,En zeker niet bagatelliseren, zoals Ikea lijkt te doen.” De 50Plus-politica vindt de overheid ‘te laks in het bestrijden van PFAS’. ,,Ik vind dat de overheid producenten moet verplichten om met hoogwaardige alternatieven te komen voor al die attributen waar PFAS in zit. En dat consumenten actief meer bewust moeten worden gemaakt van de brede aanwezigheid van dit soort stoffen.”
De claim ‘is beter voor de natuur’ is niet terecht
Ikea benadrukt dat het gebruik van hun pannen met PFOA veilig is. ,,Inderdaad”, zegt Van Duursen, ,,maar door de productie komen er nog steeds meer PFAS in het milieu dan er verdwijnen. Als je voorloper wilt zijn, moet je alle PFAS verbannen. Ook in de productieketen. Dus de claim ‘is beter voor de natuur’ is niet terecht.” Ikea laat weten te hebben besloten de claim wereldwijd te verwijderen.
Het oordeel cx
De PFAS, die worden gebruikt voor de antiaanbaklaag van pannen, zijn heel ongezond. PFAS zouden daarom moeten worden verboden. Maar ook het gebruik van de pannen, bakpapier en pizzadozen brengt - zeker als ze niet in goede staat zijn - risico’s met zich mee. Gebruik ze daarom zo min mogelijk.
De perfecte biefstuk bakken? Tv-kok en kookboekenauteur Julius Jaspers doet het zo:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen
Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Honger naar avocado's nog lang niet gestild: Nederland spil in de wereldhandel
We zijn in ons land dol op avocado’s, maar de groene vruchten leveren ons land ook veel pegels op. Nederland ontwikkelt zich steeds meer als de toegangspoort van Europa voor avocado’s die elders geproduceerd worden, zo meldt het CBS vandaag. Na de VS is ons land de grootste importeur van de populaire vruchten. -
Wetenschappelijk bewezen
Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt.
-
PREMIUM
De hete sauzen van broers Freek en Stan zijn ‘hot’ in heel Europa: ‘We krijgen zelfs dankbetuigingen’
Een misverstand wil Freek Raijmakers (31) graag uit de wereld helpen. Bij hete saus draait het niét alleen om hitte. ,,Smaak is uiteindelijk belangrijker dan pittigheid.” Raijmakers kan het weten: Samen met broer Stan bedient hij vanuit Asten liefhebbers van hete saus in heel Europa op hun wenken. Webshop Heatsupply begon als een gok van twee broers, maar is serious business. -
PREMIUMVraag het ons
Dit is waarom erwtensoep zo gezond is
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Vandaag beantwoord voedingsdeskundige Monica Mars de vraag hoe het zit met de voedingswaarde van snert. -
PREMIUM
Diabetespatiënten fietsen van Friesland naar bakermat Bossche bol: ‘Daarin zit minste suiker’
De tocht der tochten ging wéér niet door. De ongeveer even lange fietstocht Samen met Sam, om geld op te halen voor het Diabetes Fonds, redde het wél. Van Friesland naar Den Bosch, op de fiets, en dat met een wisselvallige suikerspiegel.