Zo stuurt suiker je brein op het verkeerde pad
Koken & etenVeel mensen voelen zich moe, lusteloos en chagrijnig na het eten van te veel suiker: de bekende suikerdip. Een nieuwe studie laat zien wat suiker je hersenen precies aandoet.
Delen per e-mail
In onze moderne voeding zit onnatuurlijk veel suiker en andere snel verteerbare koolhydraten
Hoewel de onderzoekers fruitvliegjes gebruikten in plaats van menselijke hersenen, maakte het wetenschappelijk onderzoek wel duidelijk hoe suiker werkt in een brein. Wanneer de beestjes werden blootgesteld aan een suikerrijk dieet, raakten belangrijke stofjes in hun hersenen uitgeput. Het ging om stoffen met namen als N-acetylaspartaat en kynurenine. En dat zijn juist stoffen die worden geassocieerd met een gezond brein.
Mensen die lagere niveaus van de genoemde stofjes in hun brein hebben, zijn vaak ongezonder. Zo werden lagere niveaus van kynurenine, dat in grote aantallen wordt geproduceerd tijdens inspanning, in verband gebracht met depressie. De resultaten van de onderzoekers van de universiteit van Michigan werden gepubliceerd in Nature Communications, een internationaal wetenschappelijk tijdschrift waarbij onderzoekers het werk van hun collega’s beoordelen voor publicatie.
De onderzoekers zagen dat de fruitvliegjes bij een suikerrijk dieet meer begonnen te eten. Dit kwam vooral doordat het niveau van de stoffen scherp omhoog en omlaag schoot. Dit zorgde er volgens de onderzoekers voor dat het verzadigingsgevoel werd aangetast. Een slechte zaak voor de taille van de fruitvliegjes en volgens de onderzoekers werkt dat op dezelfde manier bij mensen.
De sleutel lag volgens een van de auteurs van de studie, Monica Dus, in de verandering van de stofwisseling van de vliegjes, hun zogenoemde metabolisch profiel. Op de zevende dag van een dieet met veel suiker veranderde het profiel van deze fruitvliegen compleet. In totaal vonden de onderzoekers ongeveer 20 stoffen die werden beïnvloed door het suikerrijke dieet. De volgende stap is om te achterhalen hoe deze zogenaamde metabolieten onze slaap, ons geheugen en onze voedselinname beïnvloeden.
Slecht
Dat suiker slecht voor je is, betoogt arts William Cortvriendt al jaren. Met zijn tv-programma Hoe word ik 100 hielp hij mensen van hun overgewicht af door hen gezonde vetten en veel groenten te laten eten, maar suiker af te zweren. In zijn gelijknamige boek legt Cortvriendt uit waarom.
Het lichaam probeert de balans van de bloedsuikerspiegel te herstellen na een piek die ontstaat door snelle koolhydraten, aldus de kenner. Dit gebeurt met een flinke dot insuline. Die zorgt dat je erna in een diepere dip schiet. ‘In onze moderne voeding zit onnatuurlijk veel suiker en andere snel verteerbare koolhydraten’, schrijft Cortvriendt in een blog over dit onderwerp. ‘Het gevolg: hoge bloedspiegels van glucose en insuline.’ Oftewel: veel suikerpieken en daarna dalen.
Eigenlijk is het beter helemaal geen suiker meer te eten, zei hij vorig voorjaar in een interview op NPO Radio 1. Maar hij weet dat het voor veel mensen heel lastig zou zijn. ,,We zijn eraan gewend geraakt en vinden het heel lekker. En dat heeft de voedingsmiddelenindustrie goed begrepen. Die stoppen het inmiddels in bijna al het verpakte voedsel.”
Zo kan virtual reality mensen helpen bij het afvallen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet. -
Wat Eten We Vandaag: Pink Moon Milk
Kun jij wel wat ontspanning gebruiken? Maak dan je eigen Pink Moon Milk. De Pink Moon Milk is perfect om te drinken voordat je naar bed gaat, zodat je heerlijk slaapt. -
Wetenschappelijk bewezen
Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt. -
Koken & eten
‘Klein glaasje sap of fris verhoogt al de kans op kanker’
Het drinken van vruchtensappen en frisdranken is niet alleen slecht voor je gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, maar kan ook het risico op kanker vergroten. Dat laatste blijkt uit nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het vermaarde British Medical Journal (BMJ). -
PREMIUM
Ach, die heerlijke umamikick
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Na een vijfgangenmenu met twee sterren vindt mevrouw Hamersma het tijd voor iets eenvoudigers.
-
PREMIUMDe Pollepel thuis
Mama Carmens (Spaanse) versie van de Rotterdamse kapsalon is vele malen lekkerder
Nieuw in Blijdorp: afhaalrestaurant De Spaanse Moeder van de familie Fontes de Albornoz. Moeder Carmen bereidt er zalige stoofpotjes volgens Catalaans familierecept. En ze bedacht een Spaanse versie van de Rotterdamse kapsalon, maar dan veel lekkerder. -
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel. -
Wat Eten We Vandaag: Zoete aardappelstamppot met spinazie
Zin in een lekkere én makkelijke maaltijd? Deze zoete aardappelstamppot met spinazie heb je zo op tafel staan en is supersimpel te maken. De stamppot wordt afgetopt met tomaatjes, olijven en witte kaas; een heerlijk vegetarisch gerecht.