Zo vaak moet je je koelkast schoonmaken om voedselvergiftiging te voorkomen
VideoEen goede indeling van je koelkast biedt overzicht. En het kan ook nog helpen om voedselvergiftiging te voorkomen. Waar moet je op letten? En wat is eigenlijk de juiste koelkasttemperatuur? Twee experts geven antwoord.
De ideale koelkasttemperatuur voor het bewaren van voedsel is 4 graden, aldus Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ,,Bij een lagere temperatuur kan de koelkast op bepaalde plekken gaan vriezen, waardoor producten aan de wand kunnen plakken of de melk bevriest.”
,,Koelkasten hebben steeds vaker een temperatuuraanduiding, maar vooral oude koelkasten hebben een draaistand”, merkt Zwietering op. ,,Daar betekent een hoge stand vaak meer koelen. Acht betekent dan dus sterk koelen en niet acht graden, en twee betekent weinig koelen, dus dan werkt het andersom.”
Niet overal dezelfde temperatuur
Op sommige plekken in de koelkast is het kouder dan op andere plekken, weet Zwietering. ,,Verse vis en vlees zijn de meest bederfelijke producten, die bewaar je daarom het best op de koudste plek in de koelkast: net boven de groentela. In de groentela is het weer net wat warmer. Als je vis of vlees zo laag mogelijk bewaart voorkom je ook dat de vloeistof die wel eens uit de verpakking druipt andere producten besmet.”
,,In de groentela bewaar je verse groenten en fruit”, vertelt professioneel organizer Esther van Dijk. ,,Als je twijfelt of je een bepaalde groente of fruit in de koelkast moet bewaren, hou dan de manier aan van de supermarkt of groenteboer, dat is meestal de optimale bewaarwijze. De middelste en bovenste planken zijn geschikt om melk, kaas, margarine en geopende potten conserven te bewaren. In de koelkastdeur bewaar je het beste geopende pakken of flessen melk, frisdrank, eieren, bakboter en kleine potjes of flesjes met bijvoorbeeld mosterd of sausjes.”
Houdbaarheid
De houdbaarheid kan erg verschillen per product. Tomatenketchup is in de koelkast (na opening) heel lang houdbaar, maar vleeswaren bederven sneller. ,,Hoe lang je iets in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van of het product wel of niet is geopend en hoe het is verpakt”, vertelt Zwietering. ,,Je kunt ham bijvoorbeeld kopen in een verpakking waarop ‘bewaard onder beschermde atmosfeer’ staat. Dan zit er minder zuurstof en meer CO2 in de luchtsamenstelling, dat remt de bacteriën.”
Vers gesneden ham gaat in een plastic zakje met normale lucht. ,,Tussen die twee zit een groot verschil, want het versproduct is ongeveer vijf dagen houdbaar en het andere product vaak wel 25 dagen.”
De houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking ongeopend is, stelt Zwietering. ,,Na opening kun je de ham nog drie tot vijf dagen eten. Die houdbaarheid is aan de veilige kant als je koelkast echt op 4 graden staat en de ham op de onderste plank ligt. Bij het advies gaat men uit van 8 of 9 graden, dus als je je ham netjes op 4 graden bewaart wordt de houdbaarheid een stuk langer. Als je een zwakkere gezondheid hebt, moet je juist meer oppassen en nauwkeuriger zijn met het bewaaradvies.”
,,Maak je koelkast eens per twee maanden goed schoon door alles eruit te halen, ook de plankjes, lades en bakjes”, tipt Van Dijk. ,,Tussentijds is het voldoende om er af en toe een doekje doorheen te halen om de plankjes af te nemen. Vieze oppervlakken, bijvoorbeeld door een lekkend melkpak, maak je bij voorkeur direct schoon. Plan het schoonmaken op een moment vlak voordat je de wekelijkse boodschappen doet, dan is-ie op z’n leegst.”
Bekijk hier onze video's over koken & eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Waarom je het best verschillende tassen mee kunt nemen naar de supermarkt
De supermarkt is vaak het eerste moment waarop je in aanraking komt met het eten en drinken dat je in huis haalt. Maar waar let je op als je dit zo veilig mogelijk wil doen? Een aantal tips ter verbetering. -
Koken & Eten
Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg
De broodprijzen gaan waarschijnlijk flink stijgen door de oorlog in Oekraïne. Dit land en Rusland zijn twee van de 'graanschuren’ van de wereld. Welke alternatieven zijn er voor graan? Twee experts geven suggesties voor broodvervangers. -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Wat Eten We Vandaag: Speltpizza met ricotta en gerookte zalm
Deze pizza met gerookte zalm is een verantwoorde keuze, ook voor doordeweeks. Helemaal als je kiest voor een speltbodem met meer vezels. Extra makkelijk: je koopt een verse speltbodem gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. Voeg geen zout toe, de kappertjes zijn al zout genoeg van zichzelf. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.