Zo zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken
Koken & EtenIn de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Soms word je al gelukkig van gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en groenten. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef-kok Sean Uytterhaegen van het Antwerpse visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord.
Bak je vis het beste in olijfolie of in boter?
Een eerste tip van de chef-kok: gebruik ze allebei. ,,Begin alvast met een klont goede boter in de pan en voeg een beetje olijfolie toe. Die olijfolie zorgt ervoor dat de boter niet verbrandt én dat je de smaak van de echte boter nog proeft. De boter moet ‘bruisen’ in de pan, op dezelfde manier zoals je een steak bakt. Gooi de boter op het einde van het bakproces trouwens zeker niet weg, maar gebruik die om over de patatjes te gieten wanneer alles klaar is. Dat smaakt zo heerlijk.”
Welke kruiden zijn nodig om een vis goed te bakken?
Voor je begint met bakken, raadt de chef aan om te kruiden. ,,Ik strooi voor het bakken eerst wat zout op de vleeskant van de vis. Peper voeg ik meestal niet toe, omdat vis dat niet nodig heeft. Op het einde van het bakproces doe ik graag een beetje citroen in de pan, want die zorgt voor extra smaak. Als je de citroen pas toevoegt wanneer de vis al op het bord ligt, zal de smaak te scherp zijn. Door de citroen vooraf mee in de boter te druppelen, is die smaak veel zachter aanwezig.”
Hoe bak je een vis perfect gaar zonder dat hij uit elkaar valt?
De pan heeft volgens chef Uyterrhaegen een ideale temperatuur rond de 160 graden Celsius en is bij voorkeur een antiaanbakpan. ,,Daarna doe je de vis in de pan en bak je die op de velkant. Doe dat kort en krachtig, zodat er een mooi krokantje ontstaat. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het stuk vis: bij een dik stuk kabeljauw mag dat drie minuten zijn, bij een platvis zoals griet of tarbot volstaan twee minuten.”
Bak de vis kort en krachtig op de velkant zodat er een mooi krokante korst ontstaat, de baktijd is afhankelijk van de dikte van de vis
Na die twee of drie minuten zet je het vuur wat zachter, het liefst op de laagste stand. ,,Je blijft het stukje vis dan ‘arroseren’. Dat is een garingstechniek waarbij je de vis in dit geval blijft overgieten met de gesmolten boter. Je schept de hele tijd de hete boter over het stukje vis om die gelijkmatig te laten garen. Op die manier krijg je de warmte van het vuur ook al meteen aan de bovenkant van de vis. Lijkt alles gaar genoeg? Dan draai je op het einde nog héél even de vis om, om die nog verder te laten garen in de boter.”
Het is bij dat omdraaien van de vis dat de chef alvast een waarschuwing geeft. ,,Met dat omdraaien gaat het meestal fout”, vervolgt hij. ,,Het probleem is dat mensen geen geduld hebben. De vis ligt amper in de pan en ze willen die al meteen omdraaien, of ermee beginnen te bewegen in de pan. Dat is geen goed idee. Geef de vis de tijd om krokant te worden. Eerst bak je die dus kort en krachtig aan, daarna op een zacht vuur. Als je het op die manier doet, komt de vis vanzelf los uit de pan. Je kan het bakproces vergelijken met dat van een steak op de barbecue. Als je die te snel wil omdraaien, blijft die ook plakken.”
Hoe weet je dat de vis helemaal klaar en gaar is?
,,Je kunt weten wanneer het visje klaar is door de duimtest te doen”, verklapt Uytterhaegen. ,,Duw met je duim of vinger op de vis. Als je erdoorheen komt en de vis niet breekt, maar mooi terug in zijn vorm komt, dan is hij klaar. Kabeljauw is een vissoort die helemaal klaar moet zijn om gegeten te worden. Daar volg je het hele proces van kort en krachtig bakken op het vel, het de tijd geven en dan nog even laten doorgaren.”
Bij zalm ligt dat wat anders. Die hoeft niet volledig klaar te zijn. ,,Van alle vissoorten is een zalm het meest vergelijkbaar met een steak: ze zijn op verschillende manieren te bereiden. De ene wil zijn steak of zalm volledig doorbakken, de andere proeft hem liefst iets minder ver.”
Je kan het bakproces vergelijken met dat van een steak op de barbecue: als je die te snel wil omdraaien, blijft die ook plakken
Zijn er alternatieven om vis mooi gaar te krijgen?
Wil je toch eens iets anders dan een moot gebakken vis uit de pan, dan is roosteren in de oven een mooi alternatief. ,,Doe wat olijfolie, zout, tijm, rozemarijn en citroen in de slede en roosteren maar! Zo’n visje is ook best lekker.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
Koken & Eten
Eenpansgerechten: met deze vier makkelijke maaltijden heb je weinig afwas
Eenpansgerechten zijn complete maaltijden die je in één pan of schaal bereidt. Makkelijk, vaak voordelig omdat je maar één pit gebruikt en lekker weinig afwas natuurlijk. Eatertainment selecteerde vier recepten van gerechten die ook nog weinig tijd kosten. -
met video
Heineken, De Klok of Schultenbräu: wie proeft het verschil?
Heineken kondigde een fikse prijsstijging van het bier aan in zowel de supermarkt als de horeca. Zijn er nog goedkopere alternatieven en proef je het verschil tussen een A-merk of een budgetbiertje eigenlijk wel? -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
met video
Kort geding over restvlees aangehouden: Foodwatch moet met de Staat om de tafel
Er wordt te weinig toezicht gehouden op separatorvlees, het restvlees dat van de karkassen van dieren wordt gespoten. Voedselwaakhond Foodwatch, die vandaag een kort geding had aangespannen, moet van de rechtbank met de Nederlandse Staat in gesprek over de controle op en het gebruik van separatorvlees.