Zorgt een lepel kurkuma per dag voor een oppepper van je immuniteit?
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is het verstandig onze weerstand te boosten met kurkuma?
Het griepseizoen is in aantocht. Gezondheidswinkels adviseren daarom niet alleen vitamines C en D, maar ook kurkuma. Holland & Barrett bombardeert kurkuma zelfs tot ‘superfood’ en ‘heilig poeder’, dankzij curcumine: een antioxidant met een heilzame werking. Kurkuma wordt daarom ook in sapjes gestopt, zoals in de ‘immunity-boost’ van Stach, een stadssupermarkt met voornamelijk vestigingen in Amsterdam.
Claims over werking van kurkuma
Volgens Eric De Maerteleire zijn er wetenschappelijke studies waaruit een positief effect van kurkuma op de werking van het immuunsysteem blijkt. De laatste vijftig jaar zijn er volgens de bio-ingenieur en schrijver van verschillende gezondheidsboeken honderden onderzoeken gedaan naar gezondheidsclaims die - ook door folkloristisch gebruik - over kurkuma rondgaan.
Het lijkt er volgens De Maerteleire eveneens op dat kurkuma de potentie bezit om bepaalde types van kanker te voorkomen, dan wel te bestrijden. Ook lijkt kurkuma een positieve invloed te hebben op hart- en vaatziekten. ,,Zoals een onderzoeker het kernachtig uitdrukt: ‘Curcumine heeft bewezen over opmerkelijke antikanker-, anti-inflammatoire en antioxidatieve eigenschappen te beschikken’.”
Ook biedt kurkuma veelbelovende vooruitzichten voor de behandeling van multiple sclerose en diabetes. ,,Er is ook een verminderde kans op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson vastgesteld.”
Grijs gebied met veel onzin
,,Mijn meest recente ‘immunity-boost’ kwam van Pfizer”, zegt Adam Cohen. ,,Wel of geen kurkuma zal je immuuncellen worst wezen, als je maar bent gevaccineerd.” De emeritus-hoogleraar klinische farmacologie en voormalig directeur van het Centre for Human Drug Research noemt claims zoals over kurkuma ‘een grijs gebied met veel onzin’. ,,Er is geen enkel aanwijsbaar gezondheidseffect. Als je twintig onderzoeken doet, is er altijd wel één waaruit iets positiefs voor kurkuma komt.” Ook gaat het vaak om onderzoeken in reageerbuisjes. ,,Het lichaam is geen reageerbuis.”
Hoge doses kunnen bijwerkingen geven. Kurkuma bevat oxalaat wat kan leiden tot nierstenen. Zorgelijker zijn de hoge concentraties lood die er in het poeder kunnen zitten. Lood kan zitten in de bodem waar kurkuma wordt verbouwd. Maar kurkuma wordt ook bijgekleurd met loodchromaat.
Cohen wijst op een advies van een commissie die onder meer de toxiciteit van chemicaliën in voedsel onderzoekt (het COT). Deze wetenschappers stellen dat voor de gezondheid vaak een theelepel kurkuma per dag wordt aangeraden, wat neerkomt op zo’n 200 milligram curcumine. Iemand van 70 kilo krijgt daarmee ruim 450 procent meer binnen dan de aanvaardbare hoeveelheid.
Conclusie 'te kort door de bocht’
De Maerteleire vindt die conclusies van Cohen te kort door de bocht en noemt onderzoeken juist veelbelovend. Drie milligram per kilo lichaamsgewicht is veilig, wat in de praktijk twee tot zeven gram kurkuma is. Cohen is voorzichtiger: zo nu en dat wat kurkumapoeder door je yoghurt, in je smoothie of in de Indiase curry is prima. En ook de hoeveelheden die worden gebruikt om alledaagse producten als mosterd, rozijnenbrood en ijs te kleuren zijn geen gevaar.
Supplementen zijn een ander verhaal, stelt Cohen. Lucovitaal adviseert een dagelijkse dosis van 40 milligram curcumine maar Vitaminstore dagelijks 760 milligram. Vitakruid gaat nog verder: tot bijna 2000 milligram per dag. Voor iemand van 70 kilo is dat ruim 4000 procent meer dan de aanvaardbare hoeveelheid.
,,Kurkuma geeft bij supplementen best wat klachten zoals loodvergiftiging en leverproblemen”, vat Cohen samen. De Maerteleire adviseert supplementen in overleg met een arts te gebruiken, omdat ze niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld mensen met leverproblemen en de werking van bepaalde medicijnen kunnen beïnvloeden.
Het oordeel
Over de gezondheidsvoordelen van kurkuma, zijn de meningen verdeeld. Grote hoeveelheden zijn niet ongevaarlijk. Een lepel kurkuma door de yoghurt of curry is prima, maar capsules kunnen tot loodvergiftiging leiden en leverproblemen geven.
Meer afleveringen van Koken&Weten vind je hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Churros met chocoladesaus
-
Wat Eten We Vandaag: Quiche zonder deeg met lentegroenten
Een quiche maar dan zonder deeg en met veel lentegroenten: een koolhydraatarme maaltijd dus. -
Wat Eten We Vandaag: Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem
Heb je wel eens gehoord van heekfilet? Het is een zachte, smaakvolle witvis die je voor veel recepten kunt gebruiken. Serveer met pastinaakpuree, een zelfgemaakte knoflook-citroendressing en knapperige little gem. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
Koken & Eten
Dit zet Nederland het liefst op tafel met kerst (en het is dit jaar minder vaak het gourmetstel)
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
‘Zonder sla is een maaltijd niet compleet’: probeer deze drie maaltijdsalades eens!
Niemand weet meer precies wanneer, maar ineens was hij daar: de maaltijdsalade. En qua dressings maken chef-koks zich er niet meer met een jantje-van-leiden van af.