Wie helpt Merit uit Denekamp aan een rolstoelbus? ‘We willen gewoon normaal meedoen’
Komt voor elkaarDENEKAMP - Merit (45) uit Denekamp heeft last van een functionele neurologische stoornis. Om comfortabel op pad te kunnen is een rolstoelbus nodig, maar die zijn duur en andere hulpacties leverden weinig op. Wie helpt Merit weer op weg?
Merit is een lieve, warme vrouw die zich naast haar baan vrijwillig inzette voor probleemjongeren. Ze stond vol in het leven, maar nu ze in een rolstoel zit en zelf afhankelijk is krijgt ze niet de hulp die ze nodig heeft. Dat zegt haar vrouw Nathalie Heikamp als ze uitlegt wie Merit is en hoe ze geholpen kan worden.
Er overkwam Merit iets tragisch
Komt voor Elkaar
Je kent vast wel iemand die hulp nodig heeft. Of misschien ben je zelf iemand die hulp kan gebruiken. Daarvoor heeft De Twentsche Courant Tubantia/Tubantia.nl nu de actie Komt voor Elkaar. Tijdens Komt voor Elkaar zet de redactie alles op alles om zoveel mogelijk lezers te helpen. Niet door zelf te hulp te schieten, maar door de hulp van medelezers in te schakelen. Tot en met 28 december 2021 kun je de meest uiteenlopende hulpvragen insturen. Dit kun je voor jezelf doen, maar je mag ook iemand opgeven. Ook leuk: via het platform (zie onder) bekijk je alle ingezonden hulpvragen.
„In 2016 overkwam haar persoonlijk iets tragisch waardoor haar complexe posttraumatische stressstoornis is getriggerd”, zegt Nathalie. „In 2017 werden de gevolgen hiervan duidelijk, want ze kreeg de diagnose functionele neurologische stoornis. Voor Merit houdt dit in dat haar hersenen geen signaal geven aan haar motoriek. Ze kan niet of nauwelijks lopen, ze heeft moeite met kauwen, slikken en haar geheugen werkt niet meer optimaal.”
Een beperkt inkomen hebben
Het stel woonde net een maand in Denekamp. Nathalie: „Ik werkte in de zorg, maar kon dit niet meer combineren met de verzorging van Merit. Ik heb zo’n drie jaar voor haar gezorgd tot ze begin dit jaar een eigen zorgteam kreeg en ik een persoonsgebonden budget - een pgb - ontving.” Dat was natuurlijk fijn, maar door dat beperkte inkomen is het niet mogelijk een lening af te sluiten voor een rolstoelbus of er eentje te leasen. Nathalie: „De banken vinden dit geen garantstelling en een rolstoelbus vanuit een pgb betalen kan niet, omdat je hier alleen de zorgverleners van mag betalen.”
16.000 euro is nodig
Via allerlei manieren probeerde Nathalie geld op te halen. Ze verkopen kerststalletjes en sparen kroondoppen. In de richting van de benodigde 16.000 euro komen ze echter nog lang niet. Nathalie: „Ondanks wat aandacht in lokale media blijven we steken op 6000 euro.” Het is lastig uit te leggen hoe dat komt. „We hebben een klein netwerk, omdat we hier nog maar net woonden toen Merit ziek werd”, zegt Nathalie. „Ik weet niet hoe het nu verder moet.”
Een te kleine auto
Een speciale rolstoel werd geleverd met steun van de gemeente, maar om deze in de kleine personenauto van Nathalie te krijgen is moeilijk. Te zwaar tillen. „Bovendien is het erg pijnlijk voor Merit. We gebruiken de rolstoel en de auto nu voor ritjes naar het ziekenhuis,” zegt Nathalie. En dus is er alleen nog hoop op een voldoende ruime en comfortabele rolstoelbus waarmee ritjes eenvoudiger worden. Nathalie: „We houden van wandelen en hebben een lieve hond. We zouden graag weer naar het bos gaan, maar dat kan gewoon niet met de huidige auto. Ik droom weleens dat iemand aanbelt met een sleutel in de hand en zegt: Gefeliciteerd, deze bus is nu van jullie...”
We hoeven geen grote dingen te doen of ver weg op vakantie, we willen gewoon normaal meedoen
De twee blijven echter optimistisch. Nathalie: „Ik laten de moed niet zakken. We hebben drie fondsen aangeschreven. Twee daarvan willen wel iets doneren als de bus is gekocht én als hij niet te oud is. Dus blijft nog steeds zo’n 16000 euro nodig en die hebben we niet.”
Merit en Nathalie blijven hopen
Daarom blijft het stel hopen op een bedrijf of een particulier waar een rolstoelbus overbodig is geworden. Om het leven voor Merit en Nathalie leuker te maken, draaglijker vooral. „We hoeven geen grote dingen te doen of ver weg op vakantie, maar we willen gewoon normaal meedoen”, zegt Nathalie. „De supermarkt in. Straks een winkel zien. Boodschappen passen samen met de rolstoel nu niet eens in de auto...”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
komt voor elkaar
Bennie Verveld zoekt lotgenoten uit de oorlog: ‘Herinnering aan Alie heeft me nooit meer losgelaten’
GLANE - 4 jaar oud was Bennie Verveld toen hij na een bombardement zijn buurmeisje Alie brandend door de straat zag lopen. De herinnering aan haar dood is hij nooit kwijtgeraakt. Nu bijna iedereen van zijn generatie is overleden, heeft hij meer dan ooit behoefte aan mensen met wie hij zijn oorlogservaringen kan delen. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Komt voor elkaar
Wie helpt Joanda uit Enschede de buurt op te knappen?
ENSCHEDE - Grijze muren, weinig groenvoorziening. Het is een saaie omgeving in de buurt van de Breugelmansgaarde. Wie helpt Joanda en de overige bewoners? „Een kerstboom in het midden van het plein zou al helpen.” -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
VIDEO
Myrte uit Haaksbergen overspoeld met reacties: ‘Zestien bananendozen vol plastic rietjes!’
Plastic rietjes zijn sinds 3 juli verboden. Goed voor het milieu, maar rampzalig voor mensen met een beperking. Myrte Gottemaker uit Haaksbergen is spastisch en daarom afhankelijk van buigbare plastic rietjes. Een oproep in de krant leverde duizenden rietjes op. Kroniek van een succesverhaal. -
-
-
Komt voor Elkaar | Video
Dankzij Willie kan Bennie uit Glane weer met iemand praten over de oorlog: ‘In leven blijven hè! Ik wil niet nog meer dooien om mij heen’
GLANE/ENSCHEDE - Vier jaar oud was Bennie Verveld (nu 82) toen hij na een bombardement zijn buurmeisje Alie brandend door de straat zag lopen. De herinnering aan haar dood is hij nooit kwijtgeraakt. Nu bijna iedereen van zijn generatie is overleden, heeft hij meer dan ooit behoefte aan mensen met wie hij zijn oorlogservaringen kan delen. Door de actie Komt voor Elkaar is er iemand met wie hij dat kan. -
PREMIUMKOMT VOOR ELKAAR
Merit uit Denekamp kreeg haar rolstoelbus dankzij de laatste wens van een overleden lezer: ‘We zijn zo dankbaar’
Het leven voor Merit (45) uit Denekamp was door haar functionele neurologische stoornis niet makkelijk. In een allerlaatste poging vroegen zij en haar echtgenote Nathalie op 21 december in deze krant lezers om hulp. En die hulp kwam, uit onverwachte hoek.