We aten vorig jaar minder vlees, maar dat kwam niet door ons koopgedrag in de supermarkt
Onze vleesconsumptie is per persoon met bijna 2 kilo gedaald in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier. De reden? De sluiting van de horeca.
Het Nederlandse vleesverbruik was in 2020 75,9 kilo per persoon. Een jaar eerder was het nog 77,8 kilo. Het gewicht is inclusief botten en vet. Ongeveer de helft eten we daadwerkelijk. Sinds de eerste meting in 2005 is dat het laagste vleesverbruik.
Ondanks de daling is de vleesconsumptie nog veel te hoog voor een gezond voedingspatroon. Nederlanders aten per week bijna 50 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert.
Sluiting horeca
Een belangrijke verklaring voor de daling van de vleesconsumptie is de sluiting van de horeca in het coronajaar. Door de maatregelen moesten verschillende restaurants, cateraars en andere eetgelegenheden hun deuren dicht houden. Hoewel de thuisbezorging van restaurants een flinke boost heeft gekregen, werd er alsnog minder vlees geconsumeerd dan gebruikelijk.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat in 2020 de verkoop van vlees bij retailwinkels zoals slagers en supermarkten wel is toegenomen met 6,1 procent. Maar zelfs dat weegt niet op tegen de hoeveelheid vlees die normaal gesproken in de horeca zou zijn geconsumeerd.
Verandering in koopgedrag
De laatste jaren stellen consumenten meer vragen over de herkomst van vlees en zijn ze bewuster bezig met duurzaamheid. Dat zegt Vera de Jonge van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). ,,Klanten vragen bij de slager steeds vaker om vegetarische producten. Sommige slagers bieden deze producten aan, of hybride vlees: een combinatie van vlees en plantaardige eiwitten. Zo heb je bijvoorbeeld burgers die deels uit champignons en deels uit vlees bestaan.”
Het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier, heeft als doel mensen bewust te maken van de hoeveelheid vlees die wordt geconsumeerd. Daarnaast hoopt Wakker Dier ook dat de overheid het eten van minder vlees actief gaat stimuleren. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ,,Je ziet hoe bepalend het aanbod is. De overheid kan de voedselomgeving beïnvloeden en zo minder vlees eten gemakkelijk maken. En ze kan zelf het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld in de kantine en bij evenementen.”
Volgens collega Collin Molenaar is het krom dat de overheid de consument niet genoeg waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van te veel vlees. ,,Toen eenmaal bekend was dat roken ongezond is werden er mediacampagnes over gemaakt en hingen er posters van. Nu bekend is dat vlees ongezond is, gebeurt er niets. Daar willen we ook campagnes van zien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
PREMIUMVoor jou getest
Van vegan zalm tot vegan kibbeling: dit zijn de lekkerste visvervangers uit de supermarkt
Met de Netflix-documentaire Seaspiracy en de Bewuste Visweek die maandag begint, is er veel aandacht voor het welzijn van vis die op ons bord belandt. Gelukkig liggen er ook steeds meer visvervangers in het schap, van vegan zalm tot vegan kibbeling. Ons panel test er vijf. -
PREMIUMHet Restaurant
Sfeervol Bistro de Holterberg in Holten weet te verrassen
HOLTEN - Warm, knus en sfeervol beschrijven Bistro de Holterberg in Holten het beste, zeker in de donkere wintermaanden. Dat geldt ook voor de gerechten. -
video
‘Keurslager misleidt klant: er ligt plofkip in de vitrine’
Slagersvereniging Keurslager is door Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest van 2021. De Keurslager kreeg 6800 van de 17.000 stemmen, oftewel 40 procent van het totaal. ,,Ze hebben claims over welzijnseisen, maar verkopen gewoon plofkip", zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier. -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
PREMIUMHet Restaurant
Klassiekers dwars door foodtrends heen 'Bi 'n Dolf' in Enschede
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMHet Restaurant
De Zwaan in Delden: warme huiskamer met professionele keuken
DELDEN - Restaurant De Zwaan profileert zich als ‘de huiskamer van Delden’. Er wordt zonder hoogdravende pretenties zeer professioneel gekookt. Het is er nu nog gezellig bruin, maar er zijn veranderingen op til: de verbouwing komt eraan.