Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Blog | Wie politiek wil bedrijven moet niet in De Veste zijn

Vlak voor de aftrap van de wedstrijd tegen Feyenoord etaleerde Vak-P weer eens zijn status op het gebied van sfeeracties. Het machtige spandoek, ‘the Comeback Tour’ vormde een prima een-tweetje met de rockmuziek, waardoor de toeschouwers lekker werden opgewarmd. Maar hoe goed de actie ook in elkaar zat, na afloop had niemand het daar meer over en gingen de gesprekken en discussies louter over een simpel laken met de tekst: 'Kosovo is Serbia'.

De verbazing over het opvallende statement was in het stadion merkbaar, alleen hadden de meeste supporters van Vak-P zelf niets in de gaten. Sterker nog: sommige dachten behulpzaam te zijn door het doek vast te houden. Wisten zij veel wat er aan de andere kant stond geschreven. Dat kun je naïef noemen, maar zo werkt het in een groot supportersvak nou eenmaal.

Afstand
De club en Vak-P namen na afloop van het duel meteen afstand van de boodschap, die in Kosovaarse kringen uitermate gevoelig ligt. Dat was de enige juiste reactie, maar toen was het kwaad al geschied. Je vraagt je alleen wel af hoe zo’n spandoek het stadion binnenkomt en waarom de veiligheidsmensen van Twente niet meteen ingrepen. Op dat soort momenten moet je direct schakelen, niet te lang wikken en wegen, niet bang zijn, je eigen spelers beschermen en doorpakken.

Verweven
Blijkbaar zitten er onder de Twente-supporters lieden, die zich nauw verweven voelen met Servië, want in 2009 hing er bij de thuiswedstrijd tegen AZ ook al een spandoek met de tekst: Kosovo = Servië. In Nederland mag je gelukkig voor je mening uitkomen en als je wilt protesteren is dat vaak ook toegestaan, maar het is wel handig als je dat op de juiste plekken doet. Dus iemand die de Servische boodschap wil verkondigen in Enschede moet voor het gemeentehuis een doek ophangen en niet in De Grolsch Veste.

Onrust creëren
Deze actie kost de club waarschijnlijk niet alleen een boete, omdat politieke statements verboden zijn, maar je creëert ook nog eens onrust bij je eigen spelers die je toch behoort te steunen als je naar een voetbalwedstrijd gaat. Twente heeft namelijk twee spelers onder contact met Kosovaars bloed: Bersant Celina en de vorige week aangetrokken Enis Bunjaki. Bunjaki zal zich tijdens het duel ongetwijfeld hebben afgevraagd of dit nou zijn welkomstgeschenk is. Celina meldde zich zelfs bij Vak-P en reageerde woest op social media. Topscorer Enes Unal liet zondagavond weten dat hij zijn vriend altijd zal steunen.

Deuk
Celina liet in zijn eerste half jaar geen mogelijkheid onbenut om de fans te bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun, maar dat gevoel heeft zondag een deuk opgelopen, al meldde hij wel dat hij de echte supporters niets kwalijk neemt.

Politiek hoort niet in een voetbalstadion, zo laten veel Twente-fans op allerlei plekken weten. Ze hadden maandagmorgen op het werk eigenlijk trots moeten vertellen, hoe majestueus de actie was van Vak-P, die letterlijk en figuurlijk wel breed werd gedragen.

Leon ten Voorde

 1. Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt
  PREMIUM
  COLUMN

  Erik ten Hag weet nu wat de amateur­trai­ner meemaakt

  Als Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.
 2. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Blogs