Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde. © Marco de Swart

De bacil die clubliefde heet

ColumnHoe fijn moet het wel niet zijn om je overal en nergens thuis te voelen, langs welke lijn je ook staat, hoe de wind ook waait? Dat het niet uitmaakt hoe de wedstrijd eindigt en dat je ongeacht de uitslag kunt zeggen: ik heb best een leuke middag gehad. Ongedwongen voetbal kijken, zonder stress, zonder voorkeur: het schijnt te bestaan en hoe heerlijk is het daar, in dat paradijs hier ver vandaan?

Soms zou ik willen dat ik in de grote stad was geboren. Dat je gewoon zonder wrok de deur achter je dicht doet om een nieuw voetballeven te beginnen, iets verderop, waar het biertje net zo lekker smaakt. Andere kantine, andere mensen, wat maakt dat uit?

 1. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?
 2. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
  PREMIUM
  De Bankzitter

  Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

  Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.

Blogs