Leon ten Voorde.
Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde. © Marco de Swart

De bacil die clubliefde heet

ColumnHoe fijn moet het wel niet zijn om je overal en nergens thuis te voelen, langs welke lijn je ook staat, hoe de wind ook waait? Dat het niet uitmaakt hoe de wedstrijd eindigt en dat je ongeacht de uitslag kunt zeggen: ik heb best een leuke middag gehad. Ongedwongen voetbal kijken, zonder stress, zonder voorkeur: het schijnt te bestaan en hoe heerlijk is het daar, in dat paradijs hier ver vandaan?

Soms zou ik willen dat ik in de grote stad was geboren. Dat je gewoon zonder wrok de deur achter je dicht doet om een nieuw voetballeven te beginnen, iets verderop, waar het biertje net zo lekker smaakt. Andere kantine, andere mensen, wat maakt dat uit?

 1. Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt
  PREMIUM
  COLUMN

  Erik ten Hag weet nu wat de amateur­trai­ner meemaakt

  Als Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.
 2. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Blogs