Leon ten Voorde
Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde © Marco de Swart

De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

ColumnHoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Hoe verklaar je dan, op een mooie zomerdag bij de barbecue van de familie in pakweg 2032, dat FC Twente in dat jaar toch fluitend kampioen werd, hoewel de spelers het niet in hun trainer zagen zitten? Weet je nog dat de trainer van toen voor de camera zei dat hij door de dolenthousiaste spelers in het bad was gegooid, terwijl op de beelden duidelijk was te zien dat hij er zelf in sprong? Het was een verwarrend succesvol jaar, zonder logica en dat was het.

  1. Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt
    PREMIUM
    COLUMN

    Erik ten Hag weet nu wat de amateur­trai­ner meemaakt

    Als Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.

Blogs