Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde © Marco de Swart

De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

ColumnHoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Hoe verklaar je dan, op een mooie zomerdag bij de barbecue van de familie in pakweg 2032, dat FC Twente in dat jaar toch fluitend kampioen werd, hoewel de spelers het niet in hun trainer zagen zitten? Weet je nog dat de trainer van toen voor de camera zei dat hij door de dolenthousiaste spelers in het bad was gegooid, terwijl op de beelden duidelijk was te zien dat hij er zelf in sprong? Het was een verwarrend succesvol jaar, zonder logica en dat was het.

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.

Blogs