FC Twente v Ajax: Enschede
Volledig scherm
FC Twente v Ajax: Enschede © Ron Jonker

FC Twente-fans niet serieus genomen: 'Wie verzint zoiets?'

ENSCHEDE - FC Twente tegen Cambuur is dinsdagavond de enige kwartfinale die wordt gespeeld. Waarom is de aftrap dan pas om 20.45 uur?

Het verzoek van FC Twente om de wedstrijd om 20.00 uur te laten beginnen, werd door de bond meteen van tafel geveegd. In De Grolsch Veste hadden ze heel goede redenen om het verzoek in te dienen. Neem alleen al het gedoe rond de laatste trein. En denk dan nog eens aan de chaos bij de vorige bekerwedstrijd tegen Ajax. Bij een verlenging tegen Cambuur is de kans groot dat je weer dezelfde taferelen krijgt waarbij op het perron de veiligheid in het geding is, omdat velen die ene trein willen en moeten halen.

Jonge supporters

Een ander argument: een bekerwedstrijd is vaak de ideale gelegenheid om de jonge supporter van morgen kennis te laten maken met de club en de beleving in een stadion. Een aanvangstijdstip van 20.45 is voor veel ouders een reden, om daar toch maar vanaf te zien. Bij een eventuele verlenging en strafschoppen is het zo middernacht.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

Je vraagt je af wat de beweegreden is geweest dat ze bij FOX en de KNVB niet mee willen werken? Acht uur is toch een mooi tijdstip, of zitten er dan teveel kijkers bij GTST? Waarom mochten de competitiewedstrijden Sparta-Vitesse en FC Utrecht-Feyenoord wel om 8 uur worden gespeeld? Twente-Cambuur is de enige wedstrijd op de dinsdag, concurrentie is er dus niet. Het klopt dat clubs miljoenen verdienen aan de tv-gelden en dat daar ook wat tegenover moet staan, maar in dat hele verhaal wordt de gewone supporter die nog naar het stadion komt, veel te vaak vergeten. Of beter gezegd: niet serieus genomen. Leuk dat ze er zijn, mooi voor het decor, maar verder bedienen ‘we’ enkel en alleen de kijkers thuis op de bank. Roda JC-FC Groningen, om half 1 zondagmiddag, NAC-FC Twente op een doordeweekse dinsdagavond om half 7? Wie verzint zoiets?

 1. Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt
  PREMIUM
  COLUMN

  Erik ten Hag weet nu wat de amateur­trai­ner meemaakt

  Als Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.
 2. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Blogs