Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde. © Marco de Swart

Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

De BankzitterToen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.

Terwijl ik me daar in de ochtenddauw vermaakte met een prachtig potje, waarin de jochies zelf de scheidsrechter waren en dat geweldig deden, vroeg ik me af: hoe goed zou dat leuke pingelaartje over vier jaar nog zijn? Of over tien jaar? Het toeval wilde dat ik de avond ervoor bij een bijeenkomst was in De Grolsch Veste, waar FC Twente de amateurclubs bijpraatte over de plannen om spelertjes onder 9 wekelijks in de eigen regio te laten trainen. Eigenlijk laten ze bij FC Twente de voetballertjes op die leeftijd liever met rust, maar ja, de concurrentie rukt op en het is toch doodzonde als er een leuk spelertje uit Losser naar PSV gaat en een dribbelaartje uit Hengelo naar Ajax, zoals onlangs gebeurde. Beide jochies moeten nog 10 worden.

  1. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
    PREMIUM
    Column

    De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

    Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Blogs