Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Wat moet René Hake gaan doen bij FC Twente?

ENSCHEDE - Jan Vreman verplaatst tegenwoordig de pionnen bij de reserves van De Graafschap. In de anonimiteit, als de spelers van het eerste elftal plaats hebben gemaakt, mag het clubicoon op het veld. Vreman werd vorig seizoen in Doetinchem afgezet als hoofdtrainer, maar gezien zijn staat van dienst als Superboer zocht de club naar een nieuwe functie voor hem. Het werd het trainerschap van de beloften.

Bij FC Twente maken ze nu hetzelfde mee, want de club moet op korte termijn op zoek naar iets vervangends voor de op het zijspoor gezette René Hake. Technisch directeur Jan van Halst meldde na het congé van de oefenmeester in het persbericht dat ‘samen met Hake is besloten dat hij in een andere functie verdergaat’, maar dat was een oneliner voor de bühne, die Joop Munsterman ook bedacht zou kunnen hebben. In werkelijkheid was Hake zo verrast door de mededeling dat hij niet eens in staat was al meteen een beslissing over zijn toekomst te nemen. Er is ook nooit een overeenkomst tussen beide partijen gesloten. Sterker nog: Tot op de dag van vandaag heeft Hake nog geen concreet voorstel gehad, zo laat het kamp van de oefenmeester weten.

Imago

Je vraagt je af, waarom Jan van Halst het zo heeft gecommuniceerd? Om het imago van warme club op te houden? Een stukje damagecontrol voor zichzelf? Waarom iets zeggen wat niet zo is? Om tijd te winnen in de onderhandelingen?

Daarbij komt nog: wat heeft de club voor Hake in petto dan? Bij het tweede elftal zit Dennis Demmers en Michel Jansen heeft een doorlopend contract als hoofd opleidingen. Het assistentschap bij onder 15 misschien? Of wordt er een gekunstelde functie uit de hoge hoed getoverd die er nog niet is?

Verstandig

Je vraagt je tegelijkertijd ook af, of het wel verstandig is om als club een weggestuurde hoofdtrainer per se binnen je organisatie te houden? Los van de persoon Hake, het is de mens eigen je af te zetten tegen je opvolgers. Zeker als je vindt dat jou onrecht is aangedaan. Dan kan zo iemand heel snel uitgroeien tot een gezwel binnen de club. Hoe hard het ook klinkt, weg is weg.

Zouden ze bij Twente alle consequenties wel hebben overzien toen ze de prima verdienende Hake de wacht aan hebben gezegd? Stel, de club moet hem afkopen, terwijl er aan de andere kant een nieuwe trainer die niet voor het minimumloon gaat werken, binnenkomt met eventueel nog een assistent erbij: dat gaat het noodlijdende FC Twente dus akelig veel geld kosten. Een miljoen euro, of zelfs nog meer? Dat lijkt mij een mooie vraag voor het altijd zo kritische Twente Verenigt: wat gaat dit de club uiteindelijk allemaal kosten en hoe denken ze dat geld bij elkaar te sprokkelen?

Als je het totale speelveld een week na het wegsturen van Hake overziet, dan is er maar een job die Twente hem op basis van zijn vorige functie en het doorlopende contract kan aanbieden… Juist ja, het technisch directeurschap.

 1. Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt
  PREMIUM
  COLUMN

  Erik ten Hag weet nu wat de amateur­trai­ner meemaakt

  Als Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.
 2. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Blogs