Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Zijn de bonussen bij FC Twente terecht, of niet?

BLOGENSCHEDE - Een jonge kritische geest wilde deze week op de supportersavond van FC Twente graag weten welke targets de directeuren het komende jaar moeten halen voor een bonus. Die kwestie was even actueel, omdat op dezelfde dag het bestuur van de Stichting FC Twente’65 wat tekst en uitleg had gegeven over de extraatjes die de directie over het afgelopen jaar hadden gekregen. 

Hoewel de vragensteller expliciet opmerkte dat het hem niet om de bedragen ging, ging technisch en commercieel directeur Jan van Halst het antwoord uit de weg. ,,Sommige dingen zijn privacy’’, zei Van Halst en daar bleef het bij. Slim, logisch, of een gemiste kans? Zijn collega, financieel directeur Erik Velderman merkte even daarvoor op ,,dat de targets over het afgelopen ruim zijn gehaald.’’ Niemand die dat kon bestrijden, want de vastgestelde doelstellingen blonken uit in vaagheid. ,,De criteria voor de variabele beloningen van afgelopen seizoen betroffen sportieve resultaten, de financiële resultaten, de liquiditeitstand, en het behouden van de licentie’’, zo laat het Stichtingsbestuur FC Twente ’65 in een schrijven weten.

,,Met een zevende plek, een bankstand van ruim 9 miljoen, en financieel herstel door onder andere 8 miljoen in de kosten te snijden heeft de directie voldaan aan de vooraf gestelde doelstellingen.’’ Maar is het allemaal zo simpel als hier wordt gesteld? Feit is dat ondanks de verkoop van Hakim Ziyech de begroting niet is gehaald en dat de sponsorinkomsten drastisch zijn gedaald. Feit is dat er in de zomer opeens een substantieel bedrag van de voetbalbegroting af moest en dat gebeurde niet uit luxe. Waar lag de financiële lat nou precies? Bij een gering verlies? Of toch ergens anders?

Vragen

De bonus voor het behoud van de licentie roept ook vragen op, aangezien Twente op 17 juni 2016 dat goede bericht kreeg, terwijl Erik Velderman op 1 januari 2017 in dienst trad. Het behouden van de licentie komt toch vooral op conto van mannen die de club inmiddels hebben verlaten. 

En wat de sportieve resultaten betreft: Is het niet zo dat de selectie van vorig seizoen is samengesteld door de toenmalige technisch manager Ted van Leeuwen en de toenmalige trainer René Hake? Uit hun koker kwamen de drie van Manchester City en Mateusz Klich. Twente werd knap zevende, maar ondertussen degradeerde het tweede elftal uit de tweede divisie, brak er geen jeugdspeler door en bivakkeert het vlaggenschip van de jeugd nog altijd op het tweede niveau. Waar lag de lat op het sportieve vlak nou? Een plek in het linkerrijtje en de TD incasseert zoals dat van te voren is afgesproken? Dat is toch niet zo lastig om dat even iets specifieker te communiceren?

Bonuscultuur

Je kunt als club niet alles vertellen - en dat hoeft ook niet - maar nu blijft de mist over de bonuscultuur bij FC Twente hangen. Daarom was de vraag van de jonge kritische geest over de aan het eind van een wat duffe supportersavond relevant. Te meer omdat het pas een jaar oude rapport ‘Gewoon doen, gewoon Doen’, dat de leidraad voor de toekomst moest worden, al onder in de bureaulade is beland. Het onbehaaglijke gevoel dat het stichtingsbestuur, dat de commissarissen benoemt en controleert, het de directie niet echt lastig maakt, is door het grote zwijgen blijven hangen.

Het stichtingsbestuur houdt de doelstellingen voor het komende jaar overigens net zo vaag: ,,Voor het seizoen 2017/2018 liggen er zoals bekend nog altijd zeer grote uitdagingen. De criteria voor eventuele bonussen dit boekjaar zullen dan ook worden afgestemd op de uitdagingen die dit jaar liggen op met name het voetbaltechnische, het commerciële en financiële vlak.’’ Wat meer transparantie op dit gebied zou best mogen, zonder dat er meteen details tot achter de komma bekend worden gemaakt.

 1. Erik ten Hag weet nu wat de amateurtrainer meemaakt
  PREMIUM
  COLUMN

  Erik ten Hag weet nu wat de amateur­trai­ner meemaakt

  Als Erik ten Hag in de winterstop bekend had gemaakt dat hij naar Bayern München zou gaan, dan had het zomaar kunnen gebeuren dat Ajacieden huilend hun seizoenkaart in de fik hadden gestoken. Dan waren er ongetwijfeld protestmarsen gehouden en had de F-Side een smeekbede gecomponeerd. De winter is nog niet eens voorbij, of diezelfde aanbidders brengen diezelfde trainer nog het liefst vandaag zelf naar München, nu de kampioen, die zichzelf al bij de elite van Europa zag aanschuiven, presteert als een veredeld RKC.
 2. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?

Blogs