Volledig scherm
Chef Jojan Kersbergen (l) en zijn koks Clemens Kuipers en Mauro Ena van de Hanninkshof. © Reinier van Willigen

Lezersmenu februari 2019: De Hanninkshof in Usselo

USSELO - De Hanninkshof is het tweede Lezersmenu van dit jaar. Vers, klassiek, puur en verrassend: die basisformule doet elke hap in Usselo 'gewoon lekker' smaken.

Het sneeuwt buiten, maar in de keuken van restaurant Hanninkshof in Usselo tovert chef-kok/eigenaar Jojan Kersbergen alvast een vleugje voorjaar op de borden. Ruim vier jaar runnen Jojan en zijn partner Sabine Hof de pittoreske eetgelegenheid aan de voet van de Usseler Es. Sinds 1 januari is het restaurant lid van de JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe), een kwaliteitslabel dat staat voor creatief ondernemerschap, gastronomische passie en gastvrijheid.

Dat is ook de reden waarom Rick Blanken, chef-kok van restaurant Ledeboer in Almelo, zijn collega van harte aanbeveelt als vertegenwoordiger van Twente Culinair. "Jojan en zijn brigade zijn klassiek geschoold en dat proef je. Verrassend maar zonder rare fratsen, zoals ijs bij het hoofdgerecht. Elke hap is hier gewoon lekker. Bovendien is er veel aandacht voor presentatie en gastheerschap, daar houd ik van."

De sfeer in het restaurant is warm. Opvallend is de open kast met planten die de ruimte speels verdeelt in knusse zitjes. Er is een open verbinding met de keuken, wat de culinaire beleving ten goede komt.

Kersbergen kookt met de seizoenen mee. Toch is het menu dat hij onze lezers in de maand februari voorschotelt niet overdreven winters, maar opvallend licht en fris. Het voorjaar is al een beetje te proeven.

Klik hier om uw mening te geven over het Lezersmenu van deze maand

Voorgerecht

Het menu begint met een amuse waarmee Hanninkshof tijdens Proef Eet Enschede furore maakte: een lolly van geitenkaas, gember en appel in witte chocolade met walnoot. Het voorgerecht is in specerijenolie gegaarde winterkabeljauw (skrei) met hangop, limoen, komkommer en bleekselderij. Een lichtgroene kruidenvinaigrette maakt het gerecht af.

Volledig scherm
Voorgerecht: in specerijenolie gegaarde winterkabeljauw met hangop van boerenyoghurt, met limoen, komkommer, bleekselderij en een groene kruidenvinaigrette. © Reinier van Willigen

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht is letterlijk om je vingers bij af te likken: boneless ribs met pittige ananas, taugé, witlof en gekonfijte aardappel. "Afgemaakt met winterpostelein. Die pluk ik hier om de hoek in het veld als ik met de honden wandel op het militaryterrein. Daar houd ik van: zo uit de natuur. Ik pluk er in het najaar ook paddenstoelen", vertelt de bevlogen chef-kok. "Ik ben altijd met koken bezig. Daar kan ik mijn creativiteit in kwijt. Ik ben ook gek op mooie serviezen en vind het leuk om gerechten te laten 'shinen' en dan te fotograferen.

Volledig scherm
Hoofdgerecht: boneless ribs van het Ibericovarken, met pittige ananas, taugé, witlof en gekonfijte aardappel. Met verse winterpostelein en een wasabicrumble. © Reinier van Willigen

Nagerecht

Het nagerecht is een frisse marbré (laagjesdessert) van banaan, met blokjes gekaramelliseerde banaan, karamel en hazelnoot met een parfait van Licor 43, crème van mascarpone en specerijen.

Volledig scherm
Nagerecht: marbré van banaan, gekarameliseerde banaanblokjes, karamel, hazelnoot met parfait van Licor 43, crème van mascarpone en specerijen. © Reinier van Willigen

Bij het voorgerecht wordt een opwekkende, aromatische sauvignon blanc geschonken van het Chileense wijnhuis Silver Ghost. Van dezelfde wijnbouwer in de Central Valley is de intense cabernet sauvignon, die uitstekend smaakt bij de beenloze ribbetjes van het Ibericovarken.

Restaurant Hanninkshof 

Usselerhofweg 5, Enschede
Telefoon: 053 428 3129
www.hanninkshof.nl

Openingstijden lezersmenu

Dinsdag t/m zondag: te reserveren
als lunch tussen 13.00 en 15.00 uur
en diner tussen 17.30 en 20.30 uur
Let op: 14 februari géén lezersmenu.

Op maandagen gesloten.

Standaard inhoud bon

Prijs lezersmenu 29,50 euro p.p. inclusief twee glazen wijn, bier of fris p.p. en kop koffie, cappuccino of thee. Uitsluitend na telefonische reservering en op vertoon van deze bon. Deze aanbieding is geldig van 1 t/m 28 februari 2019.

Volledig scherm