Volledig scherm
Politieonderzoek na het misdrijf in Losser © Lars Smook

6 jaar cel en tbs geëist tegen Losserse (44) die man doodstak

Het Openbaar Ministerie wil dat Anela J. uit Losser 6 jaar de cel ingaat, en tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd voor het doodsteken van haar levenspartner, Damian Osip. „U speelt de slachtofferrol, maar bent vooral dader.”

Terwijl heel Nederland feestelijk het nieuwe jaar inluidde, barstte in het huis van de Poolse Damian Osip en zijn Bosnische partner Anela J. (44) aan de Lepelaarstraat in Losser de bom. Een ruzie in de relationele sfeer na excessief drankmisbruik eindigde met de dood van Damian. Hij laat twee jonge dochters na.

Emotioneel weerzien

Volledig scherm
Nieuwjaarsnacht ging het mis in de woning in Losser © News United/Dennis Nengerman

Zijn familie is speciaal uit Polen overgekomen om de zitting bij te wonen. Het wordt een emotioneel weerzien met de vrouw die in hun ogen de moordenaar is van hun geliefde zoon en broer. Wat er zich die nacht allemaal heeft afgespeeld, zal nooit helemaal duidelijk worden. Er zijn twee betrokkenen, waarvan er een op een kerkhof in Polen begraven ligt.

De ander zit vast als verdachte van het doodsteken van haar vriend en de vader van hun twee meisjes. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank zullen het met de verklaring van de vrouw uit eerste hand moeten doen. En met de getuigenverklaringen van buurtbewoners en een collega van Damian.

Quote

Ik duwde hem weg en zei dat hij op moest houden. Hij bleef aandringen en werd hardhandig

Anela J.

Hel

J. is geboren in Bosnië. Ze is getraumatiseerd door de burgeroorlog in haar vaderland en seksueel misbruik door hulpverleners. Oud en nieuw is voor haar elk jaar een hel; de knallen en de kruitdampen brengen haar terug naar de oorlog in Joegoslavië. Toen ze dit bespreekbaar wilde maken bij Damian en met hem ook drie voornemens voor het nieuwe jaar wilde bespreken om hun relatie te redden, escaleerde het.

Ze voelde zich bedreigd, omdat Damian seks wilde en zij niet. Hij probeerde haar te kussen en greep haar bij de billen en de borsten. „Ik duwde hem weg en zei dat hij op moest houden. Hij bleef aandringen en werd hardhandig.”

Fatale steekpartij

Quote

U speelt de slachtof­fer­rol, maar bent vooral dader. Uw dochters moeten hun vader voorgoed missen en u voor langere tijd

Officier van justitie

De ruzie mondde uit in de fatale steekpartij. „Mijn cliënt was weer terug in de oorlog en handelde uit noodweer. Ze had hem de deur gewezen en hij had weg moeten blijven, maar hij bleef terugkomen", zo zei advocaat Jan Bart Kalk.

Volgens officier van justitie Zwartjes is noodweer niet aan de orde. „Damian had het recht in zijn woning te willen zijn, ook al wilde u hem daar weg hebben. U speelt de slachtofferrol, maar bent vooral dader. Uw dochters moeten hun vader voorgoed missen en u voor langere tijd.”

Uitspraak op 8 juli.

Oldenzaal e.o.