Volledig scherm
© Frans Nikkels

81-jarige weerman uit Losser zoekt opvolger

LOSSER - Weeramateur Johan Effing (81) wil zich wapenen voor de toekomst. Om zijn werk als hobby-weerman niet in gevaar te brengen is hij op zoek naar een opvolger. "Voor het geval het met mijn gezondheid minder gaat."

Er gaat geen dag voorbij of de wekker op het nachtkastje van Effing gaat iets voor half zeven af. Eerst luisteren naar het weerpraatje op RTV Oost van Martin Bosch, waar hij gegevens voor heeft aangeleverd, dan zijn eigen waarnemingen noteren en die vervolgens verwerken tot een leuk verhaaltje op zijn site ‘weerstation Losser.’

Gegevens
Het liefst met een paar historische gegevens. Zo viel dinsdag te lezen dat er sinds 1867 117,64 meter neerslag was gevallen. Het is maar dat je het weet.

11 gulden
Effing vierde vorig jaar zijn 60-jarig bestaan als weeramateur. Dat begon ooit in 1955 toen hij een artikeltje las van wijlen Jan Pelleboer die een paar regionale waarnemers zocht. Hij schreef Pelleboer een briefje en kreeg te horen dat hij dan wel een goede regenmeter moest hebben. Die kocht hij voor het destijds fikse bedrag van elf gulden. „Mijn moeder was er niet echt blij mee. Daarmee kun je ook hele andere leuke dingen doen, zei ze. Maar ik vond het mooi.”

Rusland
De regenmeter kreeg snel gezelschap van een windmeter en thermometer die de maximum en minimum temperatuur vastlegde. Een hobby, die zijn verdere leven zou bepalen, was geboren. Ook zorgde hij dat hij op zijn computer toegang kreeg tot steeds meer weerkaarten. Tot aan Rusland aan toe. Pelleboer was er blij mee en anderen, zoals de krant en TV Oost wisten hem ook steeds vaker te vinden. „Natuurlijk is dat leuk. Gelukkig zit ik er niet vaak naast.”

Metaforen
Hij houdt van leuke metaforen. Ooit, toen hem gevraagd werd of er nog een strenge winter zat aan te komen, zei hij ‘de beer in de Oeral is nog niet uit zijn hol gekomen’. Lachend: „Dat weet ik nog wel, ja. Maar op zo’n moment begrijpt iedereen wat ik bedoel. Er moet zich eerst kou ophopen in het oosten, voordat wij daarvan iets kunnen mee krijgen. Weer moet begrijpelijk zijn.”

Boek
De hobby van Effing gaat al lang veel verder dan alleen maar waarnemingen doen. Hij beschikt over een immens archief. „Ik kon alles wel opschrijven, maar ik wilde ook weten wat er daarvoor gebeurde”, zegt hij. Dat maakte dat hij via-via in het bezit kwam van alle weergegevens van het weerstation van Winterswijk vanaf 1894. Die stonden in een boek.

Schijfjes
Effing zette ze over in zijn pc. Kostte hem meer dan een jaar om alles in te voeren. Toen nog via het MS Dos systeem op schijfjes. Later zorgde een vriend van zijn zoon Peter er voor dat alles werd omgezet naar Excel. „Had ik alles mooi in grafieken staan. Een paar drukken op de knop en ik kan je alle weerrecords geven.”

KNMI
Trots: „Deze gegevens heeft niemand zo in de computer staan. De KNMI heeft ook wel reeksen, maar daar moet je eerst een formule op loslaten om ze te kunnen lezen. Ik heb alles. Maand voor maand.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Oldenzaal e.o.