Voorzitter Johan Poorthuis (links) en penningmeester Chris Ezendam van supportersclub KVV Losser.
Volledig scherm
Voorzitter Johan Poorthuis (links) en penningmeester Chris Ezendam van supportersclub KVV Losser. © Frans Nikkels

Al 70 jaar supportersvereniging KVV Losser

LOSSER - Voetbalclub KVV Losser viert zaterdag het 70-jarige bestaan van haar supportersclub met een grote feestavond.

De club, opgericht in 1946, kon wel eens de oudste supportersvereniging van Twente zijn. „We waren net gepromoveerd naar de derde klasse”, weet voorzitter Johan Poorthuis (79). „Johan Dijkhuis was de oprichter. Hij vond dat er binnen de club best wat meer gedaan kon worden voor de vereniging.”

Fruitmandje
De supportersvereniging droeg in de loop van de jaren financieel bij aan verbeteringen van de accommodaties, maar ging ook met een fruitmandje onder de arm op bezoek bij zieken. Voorwaarde daarbij was wel dat de zieke lid moest zijn van de supportersvereniging. „Iedereen bezoeken kan gewoon niet uit”, zegt penningmeester Chris Ezendam (72). „Dat zou ons te veel gaan kosten.” Want echt ruim bij kas zitten ze niet."

Dubbeltje
’Plaatsengeld’ ophalen voor de bankjes die langs de lijn stonden, is er niet meer bij. „En juist dat leverde vroeger best nog wel wat op”, weet Poorthuis. „Mensen als Herman Wilke en Willem Koenders gingen tijdens de eerste helft langs de banken en vroegen dan aan iedereen die er op zat een kwartje ‘plaatsengeld’. Later is dat verlaagd naar een dubbeltje.”

Kaartavonden en bingo
Twintig jaar geleden was de supportersvereniging bijna ter ziele. „Er gebeurde eigenlijk niets meer”, weten beide bestuursleden nog. Volgens hen zou de voorzitter van destijds te veel zaken naar zich toe hebben getrokken. Er kwam een nieuw bestuur, met Johan Poorthuis als voorzitter, Harrie Mulder als secretaris en Bennie Poorthuis als penningmeester. „Het eerste dat we deden was het opzetten van een fietstocht rond 25 juni. Daarnaast hadden we kaartavonden, met kruisjassen, hartenjagen en jokeren, en twee keer een bingo. De gang zat er snel weer in. De kaartavonden en de bingo worden nog steeds goed bezocht.”

Band
Wat Poorthuis - vooral hij - en Ezendam dwars zitten, is dat de band met het hoofdbestuur te wensen overlaat. „Het gaat gewoon niet goed met de club”, zegt Poorthuis onomwonden. „Je kunt wel het tegendeel beweren, en dat lijkt natuurlijk ook zo na promotie van het eerste elftal, maar je tweede elftal is wel gedegradeerd. Er gaat te veel aandacht uit naar het eerste elftal. De club moet er zijn voor iedereen.”

Oldenzaal e.o.