Volledig scherm
Karel van Baalen met zijn zweefmodelvliegtuig © Lars Smook

Bijzondere hobby: snel opstijgen en dalen op de velden van Beuningen

LOSSER - Meerdere keren per training laat Karel van Baalen (58) zijn modelvliegtuigje opstijgen en dalen. Niet omdat het iedere keer neerstort, maar om het snelle opstijgen en het landen bij het doel te oefenen voor de Nederlandse kampioenschappen.

Als een geoefend weerman laat Karel van Baalen zijn blik over het landschap glijden. Bladeren aan de bomen ritselen door de wind, een libelle vliegt omhoog en vogels cirkelen in de lucht. Het zijn voor Van Baalen signalen waaruit de modelvlieger kan lezen uit welke richting en met welke kracht de wind komt en waar thermiekbellen zich bevinden. Deze opstijgende warme luchtbellen zijn van belang om het zweefvliegtuig met een spanwijdte van 3,80 meter de lucht in te krijgen.

Nieuw veld gezocht
Sinds een jaar is hij samen met honderd clubleden van de Twentse Radio Modelvliegtuig Club verdreven van het Vliegveld Twente, waar de club sinds 1968 een eigen terrein met clubgebouw had. „Opeens mochten we niet meer vliegen van de Militaire Luchtvaart Autoriteit.” Belachelijk, vindt Van Baalen. „We hebben maar een klein veldje nodig voor onze hobby. Veel mensen vinden het juist mooi om te zien. Ze blijven even kijken. Stellen wat vragen.”

Hartstochtelijk
Heeft u of kent u iemand met een bijzondere hobby of verzameling? Stuur ons een mail via oldenzaal@tctubantia.nl of bel naar 0541 -573210.

Oldenzaal e.o.